Apel pe Facebook pentru salvarea unei biserici de lemn monument istoric. Proiectul, susţinut de însuşi Prinţul Charles
0Biserica din Brusturi este monument istoric de interes naţional şi se află în stare de precolaps din cauza alunecărilor de teren în zona altarului. Stabilitatea lăcaşului este pusă în pericol, învelitoarea este într-o stare dezastruoasă, cu găuri mari pe toată suprafaţa, pereţii şi pardoseala au infiltraţii, structura de rezistenţă şi a picturii interioare sunt grav deteriorate.
Un grup de iubitori ai patrimoniului, reuniţi în spatele paginii de Facebook "Ambulanţa pentru Monumente", a pornit în mediul online o campanie de strângere de fonduri pentru a salva Biserica de Lemn din Brusturi, aflată în stare avansată de degradare. Imobilul vechi de peste trei secole este monument istoric şi necesită intervenţii de urgenţă, altfel "nu va mai supravieţui iernii 2018/2019".
Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, monumentul provine cel mai probabil din jurul anului 1701 şi a fost ridicat din bârne de stejar, la dimensiuni reduse, pe un plan dreptunghiular. La răsărit, absida se închide în cinci laturi, iar pe sud se remarcă un pridvor (de-a lungul pronaosului, naosului şi absidei altarului) şi îmbinări în console masive. Vechimea, tehnica arhaică de construcţie, silueta, detaliile sculptate (la interior şi exterior), alături de pictura din interior (care a avut cel mai mult de suferit de la ploi) constituie argumente puternice pentru ca acest reprezentant deosebit al arhitecturii noastre din lemn să fie cât mai repede salvat.
Prinţul Charles susţine proiectul
"Biserica de lemn din Brusturi, comuna Creaca, judeţul Sălaj, este unul dintre acele monumente din România care nu vor mai supravieţui iernii 2018/2019 dacă nu se intervine de urgenţă! Şi pentru că avem alături de noi câţiva oameni inimoşi din nord-vestul ţării, între care se află dr. Bogdan C. Pintea şi preotul Cristian Popa, care ne-au solicitat ajutorul, am decis să ne implicăm în salvarea ei. Deja beneficiem de o echipă consolidată de specialişti, între care Ileana Burnichioiu şi Bogdan Ilieş, care ne vor ajuta pro bono cu realizarea unei părţi a documentaţiei. Alteţa sa Regală, Prinţul de Wales, susţinător al proiectului "Ambulanţa pentru monumente", va sprijini intervenţia cu o parte din costuri. Dar, pentru a ajunge la suma necesară, ne bazăm din nou şi pe ajutorul vostru. Orice fel de sumă contează!", arată sursa citată pe grupul de socializare.

Pentru refacerea învelitorii şi punerea în siguranţă a monumentului este nevoie de 13.400 de euro, potrivit estimărilor "Ambulanţei pentru Monumente". Cei care vor să sprijine acest demers pot face donaţii în contul bancar
IBAN: RO46RNCB0227141236620001
SWIFT Code: RNCBROBU
Bank Name: BCR SUCURSALA JUDETEANA SIBIU
Bank Address: STR EMIL CIORAN NR 1, SIBIU
Recipient Name: ASOCIATIA MONUMENTUM
Recipient Address: com Altana, No 557, Sibiu, Romania
Cu menţiunea „Pentru BRUSTURI”
Pentru Paypal: http://ambulanta-pentru-monumente.ro/doneaza/
Intervenţia pentru refacerea învelitorii şi consolidarea acoperişului este programată pentru luna octombrie 2018.
Voluntarii care vor să salveze patrimoniul naţional
"Ambulanţa pentru Monumente" este un proiect al Asociaţiei Monumentum, care îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din sudul Transilvaniei, până când acestea vor putea fi restaurate.
Pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu si lung , proiectul işi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea societăţii filantropice din România pentru prezervarea patrimoniului imobil. Astfel, regula după care funcţionează proiectul este simplă: acolo unde există cel puţin un sprijin pentru achiziţionarea materialelor necesare punerii în siguranţă, „ambulanţa” şi voluntarii se vor ocupa de punerea în siguranţă a acelui obectiv. Proiectul pilot a fost co-finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este sprijinit de către Alteţa Sa Regala Prinţul de Wales si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. Echipa operativa a ambulanţei este formată din ist. Ileana Burnichioiu, arh. Veronica Vaida, arh. Stefana Paul, arh. Eugen Vaida.

"În 1933, preotul Gavril Moldovan îi scria lui Nicolae Iorga: ”Sperând că Înaltul Minister nu va lăsa să se ruineze o bisericuţă...şi o seamă de străjeri ai cetăţii, azi în ruine Porolissum, să rămână fără lăcaş de închinăciune, cerşim din nou un ajutor pentru parohia Brusturi din judeţul Sălaj...”. Atunci, eforturile parohului şi comunităţii din Brusturi au avut câştig de cauză, mica biserică de lemn din localitate fiind reparată cu sprijinul şi sub supravegherea Comisiunii Monumentelor Istorice. Astăzi, după aproximativ 85 de ani, biserica de lemn din Brusturi are din nou nevoie de ajutor, de această dată din partea noastră, a tuturora. Starea precară a învelitorii bisericii şi implicarea unor tineri interesaţi de soarta acestui monument au determinat Ambulanţa pentru Monumente - Transilvania Sud să înscrie printre obiectivele sale o intervenţie de urgenţă la această biserică pentru înlocuirea învelitorii de şiţă. Noi vom pune la dispoziţia iniţiatorilor toate documentele pe care le deţinem.Vor avea tot concursul nostru pentru obţinerea în regim de urgenţă a avizului pentru lucrări, am stabilit asta deja cu ei", a declarat Doina Cociş, directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj.
Vă mai recomandăm: