Viaţa tumultuoasă a unei femei fatale. Actriţa superbă pentru care Frank Sinatra a vrut să se sinucidă
0Cu ochii verzi şi cu buze senzuale, actriţa americană Ava Gardner a fost femeia fatală a anilor `40 şi `50. S-a născut în decembrie 1922, fiind al şaptele şi cel mai mic copil al familiei. A fost descoperită în 1941, de către un reprezentant al studiourilor MGM, în urma fotografiilor pe care cumnatul său - un fotograf profesionist - i le făcuse în atelierul lui din New York.
Viaţa ei a fost un adevărat roman, plin de strălucire, cu numeroase relaţii amoroase, dar şi presărat cu scandaluri, intrigi şi consum exagerat de alcool şi tutun. Deşi era cunoscută pentru faptul că îşi trăia viaţa aşa cum îşi dorea, nimeni nu-i punea la îndoială profesionalismul dovedit pe platourile de filmare.
La scurt timp după ce s-a alăturat lumii fascinante a Hollywood-ului, i-a căzut cu tronc lui Mickey Rooney, cu care s-a şi căsătorit pe când avea doar 19 ani. Nouă luni mai târziu, cuplul a divorţat, pe fondul numeroaselor infidelităţi ale actorului. "Cel mai mic soţ pe care l-am avut a fost cea mai mare greşeală pe care am făcut-o", avea să spună mai târziu frumoasa Ava. Totuşi, mărturisea ea cu nonşalanţă, îi era recunoscătoare pentru faptul că a învăţat-o să aprecieze sexul.
Conştientă de farmecul său, de efectul pe care îl avea asupra bărbaţilor, Ava Gardner a făcut numeroase "victime" celebre. Frank Sinatra, John Houston, Howard Hughes, Ernest Hemingway, Clark Gable, Robert Taylor sau Robert Mitchum au fost doar câţiva dintre bărbaţii care nu i-au rezistat. Nu era doar frumoasă, ci şi elegantă, graţioasă şi încrezătoare. Oriunde mergea, atrăgea toate privirile, iar postura aceasta îi făcea o deosebită plăcere.
După Roony a urmat magnarul Howard Hughes. "Nu l-am iubit niciodată", mărturisea ea despre bărbatul care a copleşit-o cu generozitatea lui, dar care a şi abuzat-o fizic în numeroase rânduri.
În 1945, s-a căsătorit cu muzicianul Artie Shaw, care şi-a lăsat soţia pentru a fi cu fermecătoarea actriţă. Mariajul lor nu a durat decât un an şi s-a dovedit a fi un dezastru, pentru că Shaw a tratat-o mereu cu superioritate, considerând-o insuficient de inteligentă şi de rafinată pentru nivelul său. Complexată, Ava s-a refugiat în alcool şi a început să facă terapie.
Sinatra i-a stat alături până la moarte
Reputaţia de femeia fatală a atins apogeul când Gardner a început o relaţie cu Frank Sinatra, deşi acesta era căsătorit. Actorul, despre care Ava avea să afirme că a fost dragostea vieţii lui, a divorţat pentru a o lua de nevastă în 1951. Pasiunea intensă dintre ei, dar şi gelozia care i-a măcinat au răbufnit adesea în certuri şi conflicte, Sinatra având chiar şi câteva tentative de suicid devastat că frumoasa Gardner îl va părăsi. Cei doi au pus punct, în cele din urmă, relaţiei, în 1957, după ce ambii parteneri au călcat strâmb. Au rămas, însă, prieteni, pentru tot restul vieţii. De-a lungul carierei sale cinematografice, s-a implicat şi într-o serie de aventuri amoroase cu colegi de platou.
Nefericită în dragoste, dezamăgită de Hollywood, după divorţ, se mută în Spania, prilej cu care l-a cunoscut pe Hemingway, devenind foarte buni prieteni. În timpul şederii pe meleaguri iberice şi-a continuat viaţa aventuroasă, a avut mai multe legături romantice cu diverşi toreadori.
În 1968, după ce s-a mutat la Londra, s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate. A făcut o histerectormie, de teamă că ar putea face cancer uterin, boală ce i-a fost fatală mamei ei. A fost diagnosticată cu emfizem pulmonar, depresie şi o boală auto-imună, cel mai probabil lupus. Până în 1986 a făcut două accidente vasculare cerebrale, care au imobilizat-o la pat, mai vechiul său prieten, Frank Sinatra, fiind cel care i-a achitat facturile medicale şi întreţinerea. S-a stins în 1990, la 67 de ani, din cauza unei pneumonii.
A fost înhumată în Sunset Memorial Park, alături de fraţii şi părinţii săi, în oraşul natal Smithfield, Carolina de Nord.
Mai puteţi citi: