UPDATE Uite carantina, nu e carantina. Cum s-au jucat autorităţile cu nervii a zeci de mii de locuitori din oraşele ameninţate cu închiderea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale nu au habar când se intră în carantină FOTO Prefectura Sălaj
Autorităţile locale nu au habar când se intră în carantină FOTO Prefectura Sălaj

Trei din cele patru oraşe sălăjene, printre care şi reşedinţa de judeţ, trebuiau să intre în carantină în 5 noiembrie, ora 00.00.

UPDATE ORA 23.50 În urmă cu câteva minute, Prefectura Săla a anunţat că, până la urmă, cele trei oraşe intră în carantină începând de joi, 5 noiembrie, ora 5.

"La propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, comandantul acţiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a semnat ordinele de carantinare zonală pentru localităţile: Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou.

Carantina zonală se instituie de mâine, 5 noiembrie şi este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.

În urmă cu câteva minute, în Monitorul Oficial, a fost publicat Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, privind carantinarea celor trei localităţi", a precizat sursa citată.


ŞTIRE INIŢIALĂ

Municipiul Zalău şi oraşele Jibou şi Cehu Silvaniei ar fi trebuit să intre în carantină începând din noaptea de miercuri spre joi, pe o perioadă de 14 zile. Prefectura Sălaj a publicat marţi, 3 noiembrie, pe pagina oficială de Facebook, proiectul de hotărâre privind închiderea acestor localităţi sever afectate de coronavirus, pentru ca în dimineaţa următoare, să şteargă, fără nicio explicaţie, postarea.

După insistenţele jurnaliştilor, Prefectura Sălaj a venit cu o precizare: "În procedura administrativă de instituire a carantinei în localităţile Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de UrgenţăSălaj a elaborat un proiect de hotărâre, care a fost transmis spre analiză Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în vederea emiterii Ordinului Comandantului Acţiunii, pentru carantinarea celor trei oraşe. În urma analizării şi aprobării măsurilor propuse de CJSU Sălaj şi după emiterea Ordinului Comandantului Acţiunii, vom publica forma finală a hotărârii cu măsurile care se vor aplica la nivelul fiecărei localităţi carantinate din judeţul Sălaj".
În fapt, autorităţile de la Bucureşti au cerut modificarea mai multor prevederi din proiect.

Reuniţi în şedinţă extraordinară, membrii CJSU Sălaj modificat documentul, menţionând în noile decizii plasarea în carantină a celor trei oraşe începând de joi, 5 noiembrie, ora 5. În jurul orei 17, însă, în lipsa avizului final de la Bucureşti, Prefectura a revenit cu o nouă precizare: "Vă înştiinţăm, că până în acest moment, Instituţia Prefectului Judeţul Sălaj nu a primit documentele oficiale pentru carantinarea municipiului Zalău şi oraşelor Cehu Silvaniei şi Jibou. După publicarea Ordinului Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în Monitorul Oficial urmează stabilirea măsurilor şi responsabilităţilor privind instituirea carantinei zonale în cele trei localităţi, prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj. Setul de măsuri, precum şi declaraţia pe proprie răspundere în varianta finală, urmează să fie aduse la cunoştinţa cetăţenilor, imediat după publicarea şi primirea documentelor oficiale".

Potrivit ultimelor raportări, oraşul Cehu Silvaniei are o incidenţă de 10,38 infectări la mia de locuitori, municipiul Zalău, de 9,34 la mie, iar oraşul Jibou, 8,63 la mie.

Mai puteţi citi:

CJSU a decis: carantină pentru trei oraşe din Sălaj. Care sunt restricţiile şi de când se aplică

Premierul Orban cere carantină în judeţul cu cea mai mare rată de infectări. Lista localităţilor vizate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite