UPDATE Protest spontan la Tenaris, din cauza modificării programului de lucru. Angajaţii ameninţă că vor ieşi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii producătorului de ţevi TenarisSilcotub Zalău s-au adunat în curtea fabricii încă de la ora 7.30, în semn de protest faţă de recentele decizii luate de conducerea unităţii.

Preşedintele sindicatului din fabrica de ţevi, Alexandru Rus, susţine că lucrătorii au fost înştiinţaţi despre noul program de muncă în cursul zilei de vineri, atunci când li s-a transmis şi că modificările intră în vigoare din prima zi a acestei săptămâni.

Nou program aplicat în secţiile de producţie presupune asigurarea turei continue, pe trei schimburi, în patru echipe, spune sursa citată. "Vineri a avut loc o consultare a salariaţilor, în prezenţa reprezentanţilor sindicatului, prilej cu care oamenii au anunţat că nu sunt de acord cu o astfel de modificare. Totuşi, după câteva ore, angajaţii au primit prin poşta electronică noul regulament intern cu noul program”, a precizat liderul sindical.

Muncitorii au ales să ignore mesajul, iar luni dimineaţă s-au prezentat la fabrică după vechiul program, însă nu au fost primiţi în secţii. Ca urmare, au rămas în curtea unităţii pentru a protesta împotriva măsurii, catalogată drept ilegală, a conducerii. Sindicatul din fabrică a transmis o adresă către Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj şi a încercat, deocamdată fără succes, să medieze conflictul. "Am purtat noi discuţii cu cei de la patronat, concluzia fiind că oamenii ar trebui să se conformeze, să modul în care conducerea a procedat este unul corect”, a mai spus Rus. Potrivit acestuia, salariaţii sunt dispuşi să organizeze un miting prin oraş în cazul în care patronatul nu va reveni asupra deciziei.

Explicaţia conducerii TenarisSilcotub

În replică, oficialii TenarisSilcotub apreciază că protestul lucrătorilor este ilegal şi pun necesitatea modificării programului de muncă pe seama volumului mare de comenzi.

“Am luat la cunoştinţă în această dimineaţă de modul în care o parte dintre angajaţii noştri au ales să îşi manifeste nemulţumirea cu privire la noul Regulament Intern, comunicat pe 29 septembrie. Precizăm ca acest demers este în afara legii, în condiţiile în care există un contract colectiv de muncă în vigoare la nivel de societate. Suntem într-un moment în care volumul de comenzi pe care îl avem în anumite sectoare impune munca în tură continuă şi, implicit, regândirea organizării activităţii. În acest sens, societatea a implementat un program de lucru care să respecte timpul de muncă şi de odihnă al salariaţilor în conformitate cu prevederile legale şi care să raspundă necesităţilor de producţie. În plus, societatea şi-a arătat disponibilitatea de a discuta propuneri venite din partea sindicatului şi a angajaţilor, în măsura în care acestea respectă legea şi asigura volumele de producţie programate", au transmis oficialii TenarisSilcotub.

Inspectorii ITM Sălaj vor analiza atât prevederile din contractul colectiv de muncă, dar şi cele ale legislaţiei aferente pentru a stabili în ce măsură modificările sunt legale.


Ştire iniţială

Aproximativ 400 de angajaţi ai fabricii de ţevi TenarisSilcotub Zalău au oprit lucrul şi protestează la această oră în curtea unităţii. Oamenii sunt nemulţumiţi că oficialii companiei au decis să schimbă programul de muncă, fără consultarea lucrătorilor şi cu încălcarea contractului colectiv de muncă.

Vom reveni cu detalii.

Mai puteţi citi:

VIDEO Protest cu sirenele pornite, la Ambulanţă. Care sunt revendicările angajaţilor

Protest spontan pe scările instanţei. Aproape 50 de grefieri au manifestat împotriva legii salarizării

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite