Suedezii vin să ne înveţe despre Holocaust şi despre lupta împotriva antisemitismului
0O delegaţie din Suedia se va afla începând de mâine în oraşul Şimleu Silvaniei pentru a prezenta Platforma online pentru studiul problematicii Holocaustului în şcolile româeşti.
Potrivit informaţiilor primite de la Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, printre cei 17 suedezi prezenţi de mâine la Şimleu Silvaniei se numără şi Lena Jersenius, directorul general al Comisiei Naţionale Suedeze de Lupta împotriva Antisemitismului, membri ai Comisiei Naţionale Suedeze împotriva Antisemitismului, profesori şi elevi care au testat şi aplicat platforma în Suedia. Scopul vizitei lor este acela de a împărtăşi cadrelor didactice din Şimleu Silvaniei, şi nu numai, din experienţa lor şi a promova studiul problematicii Holocaustului în şcolile româneşti. Platforma online pentru studiul problematicii Holocaustului a fost elaborată de Comisia Naţională Suedeză împotriva Anti Semitismului, în cadrul proiectului „What does it mean to be a human being“ (Ce înseamnă să fii o fiinţă umană), finanţat de Uniunea Europeană.
Un proiect privind predarea problematicii Holocaustului în şcolile din Sălaj, cu ajutorul acestei platforme, va fi trimis Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj spre aprobare, iar dacă va primi un răspuns pozitiv, toţi profesorii interesaţi vor avea acces la această platformă pe baza unui user name şi a unui logo.
Grupul de suedezi îşi prezintă în această săptămână platforma în trei judeţe din România, respectiv Sălaj, Maramureş şi Cluj. Ei se vor afla şi duminică la Şimleu Silvaniei, unde vor participa la recepţia primei faze a lucrărilor de renovare a clădirii sinagogii din oraş, în care funcţionează, din 2005, Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.
Citeşte şi Povestea tragică a unei comunităţi: ce n-a distrus Holocaustul, a spulberat comunismul