Spitalul Judeţean Zalău foloseşte lunar sute de litri din dezinfectanţii suspectaţi că ar fi neconformi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 54 de infecţii nosocomiale au fost raportate în 2015 de către cel mai mare spital din Sălaj FOTO Andreea Vilcovschi
Doar 54 de infecţii nosocomiale au fost raportate în 2015 de către cel mai mare spital din Sălaj FOTO Andreea Vilcovschi

Cinci din cele şase spitale din judeţ au contracte cu Hexi Pharma, compania implicată în amplu scandal al dezinfectanţilor diluaţi.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Orăşenesc “Prof. Dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei, Fundaţia “Acasă”, Spitalul de Boli Cronice Crasna şi Salvosan Ciobanca au contracte încheiate cu Hexi Pharma, pentru distibuţia de dezinfectanţi. Doar Spitalul Orăşenesc Jibou nu cumpără produse de la compania menţionată.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, cea mai mare unitate medicală din Sălaj comercializează dezinfectaţii Hexi Pharma, încă din 2008. Reprezentanţii instituţiei ne-au declarat că valoarea contractului pentru anul în curs depăşeşte 76.000 de lei şi prevede furnizarea lunară a 602 litri de dezinfectant lichid (Hexio-Iod, Hexio-Iod Scrub, Hexio-Cid şi Hexio-sept AF) şi a 62 de bucăţi de tablete Hexaclor pentru dezinfecţie.
Întrebat dacă responsabilii SJU Zalău au verificat în vreun fel dacă produsele în cauză respectă concentraţia de substanţe dezinfectante de pe etichetă, managerul Laurenţiu Barna a precizat că acest lucru nu este posibil, întrucât spitalul nu are dotările necesare. “În conformitate cu dispoziţiile legislative în vigoare, la recepţia acestor produse, Spitalul Judeţean a verificat condiţiile formale şi legale privind recepţia, păstrarea şi depozitarea acestor produse, neavând dotările necesare de a verifica dacă substanţele de pe etichetă sunt şi cele din recipiente”, a declarat managerul.

Acesta a mai spus că la nivel unităţii există un plan anual de recoltare a probelor de încărcătură microbiană şi aeromicrofloră, în cadrul căruia se poate verifica eficienţa acestor substanţe în distrugerea germenilor patogeni. “În urma efectuării tuturor verificărilor şi acţiunilor cuprinse în plan, nu s-au identificar neconformităţi în condiţiile respectării procedurilor, protocoalelor de lucru, a concentraţiilor recomandate de producători şi a timpului de acţiune”, a dat asigurări Laurenţiu Barna.

În 2015, unităţile spitaliceşti din Sălaj au raportat doar 54 de infecţii nosocomiale, cu 46 la sută mai puţine decât în anul anterior. Exceptând trei cazuri, toate celelalte au fost înregistrate la Spitalul Judeţean. Oficialii DSP Sălaj pun această situaţie pe seama faptului că este singura unitate medicală din judeţ cu compartiment integrat pentru identificarea infecţiilor nosocomiale. În plus, are cel mai mare flux de pacienţi, aici realizându-se intervenţii mai complexe decât în alte unităţi de profil din judeţ.

Conform DSP Sălaj, trei sferturi din totalul infecţiilor nosocomiale au afectat aparatul digestiv, bacteria vinovată fiind Clostridium difficile, o bacterie ce determină iritarea intestinului şi a colonului şi care cauzează diaree, febră şi crampe abdominale. Alte cinci persoane au contactat, pe durata spitalizării, infecţii urinare, patru au suferit infecţii ale aparatului respirator, doi sălăjeni au fost diagnosticaţi cu septicemie, doi au avut infecţii de plagă, iar în cazul unui alt pacient, infecţia a fost asociată manevrelor medicale.

Vă mai recomandăm.

Ce program au de Paşte spitalele şi farmaciile din Sălaj

RMN-ul de peste 2,5 milioane de lei de la Spitalul Judeţean a fost pus în funcţiune

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite