FOTO Primele teste pentru coronavirus în Sălaj. Câte persoane pot fi testate şi cine va avea prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laboratorul a fost acreditat în 21 aprilie FOTO Prefectura Sălaj
Laboratorul a fost acreditat în 21 aprilie FOTO Prefectura Sălaj

Autorităţile locale caută furnizori pentru kit-uri de testare şi kit-uri de extracţie, pentru a putea efectua cât mai multe testări la nivel de judeţ.

Primele teste pentru depistarea noului coronavirus în judeţul Sălaj au fost realizate luni, 27 aprilie, În laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu câteva zile mai târziu decât au anunţat, iniţial, autorităţile.
Beneficiarii programului vor fi persoanele care au calitatea de suspecţi, contacţi sau simptomatici ai bolilor infecţioase prevăzute în reglementările legale în vigoare şi care îndeplinesc una dintre următoarele cerinţe: au domiciliul în România şi au calitatea de asigurat; au domiciliul în România şi nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse sau sunt în tranzit pe teritoriul României.

Serviciul de testare Real Time-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu noul coronavirus sunt finanţate de către Ministerul Sănătăţii, respectiv se decontează de către direcţiile de sănătate publică la un tarif de 200 lei/testare efectuată. În acest sens, Sălajului i-a fost alocat un buget de 200.000 de lei, suficient pentru realizarea a 1.000 de teste. De asemenea, a fost întocmită o listă a categoriilor care vor avea prioritate, pe primele trei locuri fiind persoanele simptomatice, inclusiv personalul medico-sanitar, contacţii simptomatici ai cazurilor confirmate şi pacienţii asimptomatici, înainte de procedura de transplant şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare.

Lista este completată de pacienţii cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflaţi în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant – 2 teste la 24 de ore interval, cei asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval; cei oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie – de 2 ori pe lună, cei oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive, precum şi hemodializaţii simptomatici.

Echipamente cu contract de comodat

De asemenea, vor fi testaţi pacienţii hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval, persoanele instituţionalizate simptomatice, gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat, personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – de 2 ori pe lună şi personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Laboratorul în care se efectuează testările este amplasat în curtea spitalului vechi, clădirea fiind reamenajată cu circuite separate şi dotată cu hotă cu biosiguranţă, autoclav. În vederea efectuării serviciilor de testare, Spitalul Judeţean a încheiat contracte de comodat pentru echipament PCR şi contracte de colaborare cu doi specialişti în biologie moleculară de la Grădina Botanică. Extractorul ARN prin contract de comodat s-a obţinut de la fundaţia NORO. Spitalul a mai încheiat un contract de comodat cu Agenţia Naţională de Zootehnie pentru un Extractor ARN şi un echipament PCR cu care se va lucra concomitent, după livrarea testelor comandate.

“Cu aceste aparate, puse la dispoziţie prin contract de comodat de instituţiile amintite anterior, vom reuşi să efectuăm testări la nivel judeţean, un câştig enorm în lupta împotriva noului coronavirus. Demersurile noastre continuă – căutăm furnizori pentru aparatura necesară, pentru kit-uri de testare şi kit-uri de extracţie. Suntem în permanentă legătură cu membrii Guvernului şi ai Ministerului Sănătăţii, precum şi cu reprezentanţii mediului de afaceri – prin intermediul lor încercăm să găsim, pe toate căile, furnizori şi să scurtăm, pe cât posibil, termenele pentru livrare”, a precizat prefectul Virgil Ţurcaş.

Mai puteţi citi:

Cel puţin două cazuri de coronavirus într-o comunitate de romi din Zalău. Unul dintre pacienţi a decedat

Bâlbâielile autorităţilor din Sălaj în problema testării COVID-19. De ce nu pot fi folosite cele patru aparate PCR existente

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite