Şase abilităţi umane ieşite din comun. Super-puterea care dă gust sunetelor şi culorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percepute ca adevărate super-puteri, unele abilităţi umane extraordinare sunt cercetate de către oamenii de ştiinţă, în timp ce altele sunt contestate de către cercetători.

Abilităţile oamenilor sunt numeroase: unii compun muzică, alţii aleargă ca vântul, iar alţii creează tehnologii care pot schimba lumea. Pe lângă aceştia, mai există o categorie, cea a oamenilor înzestraţi cu capacităţi ieşite din comun.

1. Sinestezia
Imaginaţi-vă că puteţi auzi sau gusta culori sau vedeţi sunetele mişcându-se în faţa ochilor. Oricât de ciudat ar putea părea, există oameni care percep astfel; această abilitate se numeşte sinestezie, o particularitate neurologică în care un simţ este perceput, în mod spontan, prin intermediul altui simţ. Estimările specialiştilor arată că în prezent, 1 din 200 de persoane - cu precădere femei - prezintă forme atenuate ale sinesteziei. Cele mai frecvente situaţii implică perceperea numerelor, literelor ori a cuvintelor în culori. În alte cazuri, persoana poate auzi un anumit sunet ori de câte ori gustă un anumit aliment ori când atinge un anumit obiect.  Aproape orice combinaţie asociativă este posibilă.

2. Hipertimesia
Poate fi o binecuvântare, ori un blestem, având în vedere că persoanele în cauză nu uită nimic niciodată. Fie că vorbim despre chipurile amicilor din copilărie ori de cum s-a derulat o zi banală de acum 20 de ani, aceşti oameni au o supermemorie, ţin minte fiecare detaliu, oricât de mărunt, creierele lor devenind agende vii.

3. Super-gust
Studiile au arătat că aproximativ 25% dintre oameni au mai mulţi muguri gustativi pe limbă, ceea ce le permite să simtă aromele de până la trei ori mai intens. Aceasta abilitatea vine atât cu avantaje, cât şi cu dezavantaje: pe de o parte avem de-a face cu persoane mai pretenţioase la mâncare, pe de alta, sunt mai puţin expuşi bolilor de inimă şi sunt mai slabi, având în vedere că nu le place gustul preparatelor dulci ori bogate în grăsimi.

4. Abilitatea de a vedea aura energetică
Există oameni care susţin că pot vedea o lumină strălucitoare în jurul celor de lângă ei, deşi majoritatea cercetătorilor neagă existenţa unui câmp energetic vizibil. Recent, oamenii de ştiinţă japonezi au arătat că organismul uman emite cantităţi mici de lumină, prea slabă pentru a fi detectată cu ochiul liber; cu alte cuvinte, strălucim şi ziua, şi noaptea, însă intensitatea fluctuează.

5. Magnetorecepţia
O altă descoperire recentă sugerează că creierul uman poate detecta câmpurile magnetice. Abilitatea poate denumirea de magnetorecepţie şi se referă la un simţ cu care omul poate percepe ceea ce nu vede.

6. Sindromul savantului
În filmul „Rain Man”, Dustin Hoffman l-a interpretat pe Raymond Babbitt, un bărbat cu autism, înzestrat cu o abilitate remarcabilă de a memora, printre altele, fiecare nume din agenda telefonică. Personajul a fost inspirat de Kim Peek, un savant american care putea să citească două pagini simultan şi reţinea 98% din informaţia citită.

Sindromul Savantului apare mai ales la persoanele cu dificultăţi cognitive semnificative. Majoritatea întâmpină probleme în rezolvarea celor mai simple sarcini cotidiene ori în interacţiunea cu ceilalţi, dar dovedesc calităţi excepţionale într-o altă zonă. Spre exemplu, pot fi nişte muzicieni fenomenali încă de la o vârstă fragedă sau excelează la matematică.

Citiţi şi:

Ce se întâmplă în corpul uman după moarte. Principalele transformări prin care trece

Patru maladii mortale şi mai puţin cunoscute. Cum se transmite boala care ucide 80% dintre pacienţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite