Patru maladii mortale şi mai puţin cunoscute. Cum se transmite boala care ucide 80% dintre pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru unele boli nu există vaccinuri FOTO Arhivă
Pentru unele boli nu există vaccinuri FOTO Arhivă

Ebola ori Zika nu sunt singurele virusuri extrem de periculoase care continuă să ucidă milioane de oameni în fiecare an. Lista agenţilor patogeni pentru care nu există vaccin şi prea puţine tratamente este, însă, mult mai amplă.

Febra hemoragică Crimeea-Congo

Cauzată de infecţia cu Nairovirus, această boală a apărut pentru prima dată în Crimeea în 1944, fiind descrisă două decenii şi jumătate mai târziu şi în Congo, de unde şi denumirea actuală. Boala s-a răspândit la om prin intermediul muşcăturii de căpuşă, având o rată a mortalităţii de până la 40%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Simptomele apar brusc şi includ oboseală, dureri musculare, hepatomegalia, inflamaţia nodulilor limfatici, febră ridicată şi sângerări nazale. Până în prezent nu există niciun vaccin împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo. Boala a fost depistată în mai multe zone ale lumii, printre care inclusiv Africa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa de Est şi de Sud şi India.

Febra Lassa

Este o boală gravă şi foarte contagioasă ce poate fi asimptomatică în cele mai multe cazuri. Se transmite la om prin contactul cu alimentele ori obiectele de uz casnic contaminate cu urină ori fecale de şobolan, dar şi de la persoană la alta, prin sânge ori fluide infectate. Primele semne includ durerile musculare, de cap şi digestive, urmate de erupţii cutanate, hemoragii nazale, ale ochilor şi gingiilor, diaree severă şi vărsături, dar şi probleme respiratorii. Mortalitatea este însemnată în absenţa tratamentului.

Febra hemoragică Marburg

Localizată în Africa şi transmisă la om prin maimuţele infectate, această boală este cauzată de un virus asemănător cu Ebola, despre care se crede că este găzduit de liliecii frugivori. Simptomele, care includ febră mare, dureri de cap severe şi dureri musculare, debutează brusc şi progresează rapid, urmate de probleme gastro-intestinale, letargie extremă şi sângerări. Decesul este frecvent - în mai mult de 80% din cazuri - şi survine în mai puţin de 10 zile de la apariţia primelor semne de boală. Nu există vaccin sau tratament disponibil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat focare în Angola, Republica Democratică Congo, Kenya, Africa de Sud şi Uganda.

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS)

Această maladie este provocată de un coronavirus, transmis, de regulă, de la cămilele infectate, însă se răspândeşte uşor şi prin strănutul uman şi prin tuse. MERS a fost descoperit în 2012 în Arabia Saudită, virusul infectând în primul rând sistemul respirator, iar în cazuri grave, mai multe sisteme de organe. Nici un vaccin sau tratament specific antiviral nu este disponibil în prezent. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 36% dintre pacienţii diagnosticaţi cu MERS au decedat. În prezent, nu există vaccin sau tratament disponibil.

Citiţi şi:

Bolile ascunse în spatele unei dureri abdominale. Simptomele care ar trebui să vă trimită de urgenţă la medic

Cât de eficiente sunt leacurile băbeşti pentru diabet - răspunsul medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite