Sălaj: Şomerii uitaţi de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 93 de şomeri şi-au găsit un job la ultima bursă a locurilor de muncă
Doar 93 de şomeri şi-au găsit un job la ultima bursă a locurilor de muncă

Numărul şomerilor neindemnizaţi a depăşit 4.300, cu 25 la sută mai mult faţă de iarna lui 2008.Şomerii neindemnizaţi nu primesc nici măcar ajutoarele în alimente care vin din partea Uniunii Europene.

În statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj sunt înregistraţi aproape 9.000 de şomeri, rata şomajului fiind de peste 8 la sută. În mai puţin de doi ani, rata şomajului a crescut cu peste 30 la sută, doar 5.850 de sălăjeni fiind fără un loc de muncă în iarna lui 2008.

Subvenţii pentru angajatori

Pe lângă creşterea îngrijorătoare a ratei şomajului, mai mult de jumătate dintre cei care care au rămas fără un job nu mai primesc niciun leu de la stat. Peste 4.300 dintre ei sunt trecuţi în statistici ca „şomeri neindemnizaţi”. „Aceste persoane rămân în continuare în evidenţele noastre şi beneficiază de serviciile agenţiei. Ei pot participa la cursuri de reconversie profesională şi sunt consiliaţi de angajaţii noştri”, explică Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj.

Potrivit acestuia, patronii care angajează şomeri neindemnizaţi primesc subvenţii, în funcţie de vârsta şi studiile absolvite de cel care îşi caută un loc de muncă. Cei mai mulţi bani de la bugetul de stat sunt acordaţi pentru angajatorii care încheie contracte de muncă cu absolvenţi de studii superioare, statul acordându-le 750 de lei vreme de un an, cu condiţia să nu-i disponibilizeze trei ani.

Fără bani şi fără alimente de la UE
Deşi au rămas fără nicio sursă de venit, şomerii neindemnizaţi nu primesc nici măcar ajutoarele în alimente venite din partea Uniunii Europene. „Legea nu permite să le fie date aceste ajutoare. Conform unei ordonanţe de urgenţă, alimentele pot fi acordate doar beneficiarilor Legii 416, şomerilor indemnizaţi, pensionarilor care primesc mai puţin de 400 de lei şi persoanelor cu handicap. Şomerii neindemnizaţi nu intră în lista beneficiarilor”, spune Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Totuşi, Milaş consideră că responsabili de această situaţie sunt chiar şomerii care nu îşi fac actele pentru ajutorul social, în baza legii 416.

Emigrarea – singura alternativă
Florina C. a absolvit cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale din Oradea, în anul 2007. După facultate spune că a ales să se întoarcă în Zalău, tocmai pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. A lucrat ca secretară, iar ultimul job l-a avut într-un magazin de electronice şi electrocasnice, unde a fost vânzătoare până anul trecut, în luna noiembrie. Având mai puţin de trei vechime nu a primit şomaj decât şase luni, iar din 1 iunie 2010 a rămas fără nicio sursă de venit.

„Dacă nu aş locui cu părinţii nu ştiu cum m-aş descurca. E frustrant să stai toată ziua acasă şi să nu ai proprii bani. Cel mai probabil, voi încerca să plec la muncă în străinătate, pentru că în Zalău e aproape imposibil să găseşti un job decent”, spune Florina.

Cifre:

8513 şomeri sunt în prezent în evidenţele AJOFM Sălaj

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite