Sălaj: Nu mai sunt bani pentru proteze medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de bolnavi aşteaptă de luni bune să primească proteze şi orteze medicale subvenţionate de stat, însă fondurile s-au epuizat. Cele mai vechi cereri pentru decontarea unei proteze datează din februarie 2009.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj aşteaptă rectificări de buget pentru a putea deconta sutele de cereri de dispozitive medicale. Cele mai mari probleme sunt la protezele auditive, unde 336 de persoane sunt trecute pe lista de aşteptare. Cele mai vechi cereri datează din februarie 2009.

Fonduri epuizate

În 2009, CJAS Sălaj a aprobat decontarea a peste 2.300 de dispozitive medicale, suma decontată fiind de 1,2 milioane de lei. În 2010 s-a alocat suma de 864 mii lei. Până în luna iunie s-au eliberat 1.326 de decizii pentru acordarea de proteze şi orteze medicale, fiind epuizată toată suma.
„Prioritarea sunt cazurile grave, copiii, apoi persoanele active, persoanele cu handicap şi ceilalţi, în ordinea înscrierii pe listă”, a spus Claudiu Bârsan, preşedintele CJAS Sălaj.


După aprobarea cererii, beneficiarii au la dispoziţie 30 de zile pentru pentru a-şi achiziţiona aparatul, de la una dintre firmele care au contract cu Casa de Asigurări. Când se stabileşte proteza potrivită, persoana plăteşte diferenţa, iar CJAS Sălaj face decontul la firmă. „Unii nu au răbdare să aştepte decizia şi renunţă. Din punct de vedere legal, nu pot merge să-şi cumpere dispozitivul înainte şi când se aprobă cererea să li se deconteze aparatul. Trebuie să aştepte decizia” a explicat Camelia Moldovan, consilier juridic al Compartimentului dispozitive medicale din cadrul CJAS Sălaj.


Testări auditive gratuite la CARP



Ioan Ivaşcău, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Sălaj, a declarat că, în cadrul  organizaţiei, pensionarii pot să-şi testeze gratuit sănătatea auditivă. „Din iulie, de când am demarat această acţiune, au fost testaţi peste 500 de pensionari. Avem peste 60 de cazuri pe listele de aşteptare a CJAS pentru proteze auditive. Până astăzi nu s-a onorat nici o solicitare, pentru că nu au fonduri”, a precizat Ivaşcău.


Pentru un aparat auditiv, CJAS-ul decontează 919 lei, însă preţul de achiziţie poate fi mult mai mare, în funcţie de gravitatea afecţiunii sau cât de performant e aparatul.


Octavian Constantinescu, fost director al Băncii Naţionale, are 84 de ani. Vârsta şi necazurile şi-au pus amprenta asupra sănătăţii sale. Are probleme cu inima, picioarele îi sunt îmbătrânite şi este greu deplasabil. Anul trecut, medicul specialist i-a prescris un aparat auditiv şi a depus cerere în acest sens la CJAS Sălaj. Până acum nu a primit nici un răspuns.


Ioan Bolboacă, alt zălăuan, şi-a depus cerere pentru o proteză auditivă, dar nu a putut aştepta cel puţin un an, cât i s-a spus că ar dura aprobarea decontării protezei. Pentru că problemele sale de sănătate erau foarte grave, cu sprijinul familiei, şi-a cumpărat din banii proprii un aparat auditiv.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite