S-a găsit o metodă de a ocoli timbrul de mediu. Ce spun notarii despre legalitatea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După recuperarea în instanţă a contravalorii timbrului de mediu ori obligarea, tot prin instanţă, a serviciilor de specialitate la înmatricularea autovehiculelor fătă plata timbrului, românii au descoperit, acum, o nouă metodă prin care să ocolească această nouă taxă de poluare, care poate ajunge să fie mai mare decât valoarea maşinii propriu-zise.

De o săptămână, la nivel naţional şi, implicit, şi în Sălaj, a fost descoperită o nouă metodă de a ocoli timbrul de mediu. Este vorba despre crearea unei situaţii de partaj voluntar, caz în care ordonanţa ce introduce timbrul de mediu prevede scutirea de la această plată.

Potrivit lui Remus Stanciu, şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor, în intervalul de o săpătmână de când a fost descoperită această breşă legislativă, în Sălaj au fost înmatriculate (până, vineri, 28 iunie, inclusiv) 17 autoturisme pe baza partajului voluntar. Este vorba despre un procedeu ce presupune, mai întâi, achiziţia autoturismului de către două persoane, nu neapărat soţ şi soţie, care fac, ulterior, în faţa unui notar, un act de partaj voluntar al bunului respectiv. Ordonanţa de Urgenţă nr.9/2013 privind timbrul de mediu prevede că acest timbru nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj.


„Având în vedere textul ordonanţei şi faptul că se prezintă la serviciul nostru cu un act notarial, noi nu putem decât să ţinem cont de acest fapt şi să le înmatriculăm autoturismele fără plata timbrului”, precizează Remus Stanciu.


Notarii sălăjeni nu prea văd, însă, cu ochi buni această practică, motiv pentru care refuză să întocmească documentul necesar. De altfel, şi şeful de la Înmatriculări recunoaşte că în toate cele 17 cazuri în care s-a făcut, până acum, înmatricularea pe baza partajului voluntar, documentul notarial a fost întocmit de notari din judeţele limitrofe.


Potrivit notarului Ioniţă Crecan, această portiţă legislativă, interpretată diferit de unii şi de alţii, ar trebui reglementată clar prin normele de aplicare. „Interpretarea juridica este cea corectă. Legea prevede scutirea de taxă la bunul dobândit prin partaj. Dar înainte de partaj, există achiziţia; cumpărarea. Clar, trebuie plătită taxa la cumpărare, care este anterioară partajului. Partajul efectuat ulterior achiziţiei şi înmatriculării cu taxa plătită este normal să se efectueze fără taxă. De aceea legiuitorul a prevăzut scutirea de taxa la partaj. A prevăzut evitarea unei duble impuneri. Se referă la partajul bunului înmatriculat şi cu timbrul achitat la înmatriculare”, explică notarul.

Din cauza valorii mari a timbrului, aproape 200 de sălăjeni s-au adresat instanţei fie pentru recuperarea banilor plătiţi deja, fie pentru a obliga Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor să le înmatriculeze autovehiculelor fără plata timbrului.
 

Citeşte Timbrul de mediu, contestat în instanţă chiar de a doua zi după aplicarea lui. Ce spun avocaţii

Ţi-ai recuperat taxa de poluare în instanţă? Ghinion! Statul ţi-a pregătit o surpriză

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite