Prima fotografie color din lume. Cum a fost făcută şi ce reprezenta ea
0
Ceea ce la prima privire ar părea imaginea banală a unei funde din stofă în carouri a reprezentat un moment crucial în dezvoltarea fotografiei color şi stă la baza pozelor pe care le facem astăzi.
Când fotografiem lumea din jurul nostru, ni se pare absolut normal să ne alegem cu o imagine plină de culoare. Şi totuşi, până acum 150 de ani, pentru fotografii şi oamenii de ştiinţă ai vremii, fotografia color era doar un vis.
Privind la uşurinţa cu care facem, în prezent, fotografii color şi le transmitem în întreaga lume în doar câteva secunde, pare greu de crezut că în urmă cu nu foarte multe timp, agenţiile de ştiri transmiteau fotografii prin intermediul belinografului, un aparat ce folosea calea electromagnetică.
Cea mai veche fotografie care a supravieţuit până în zilele noastre a fost realizată în 1827, de către francezul Joseph Nicephore Niepce, de la fereastra locuinţei sale din Chalon-Sur-Saone. Prima fotografie complet reuşită a fost produsă după un deceniu, de către Louis Daguerre, şi reprezenta atelierul unui artist. Cât despre fotografia color, aceasta s-a născut acum mai bine de un secol şi jumătate, meritul revenindu-le fizicianului şi matematicianul scoţian James Clerk Maxwell şi fotografului Thomas Sutton. În 1861, acesta din urmă, respectând indicaţiile omului de ştiinţă, a combinat trei imagini alb-negru, fiecare făcută printr-un filtru roşu, verde şi albastru. Rezultatul: imaginea unei funde din stofă în carouri, pe care Maxwell a folosit-o într-o prelegere pe tema culorii, la King's College London. O imagine banală la prima vedere, însă care a schimbat pentru totdeauna istoria fotografiei. Tehnica a intrat în istorie sub numele de "Sutton-Clerk".
Primul sistem de realizare a fotografiilor color a fost creat, însă, în anul 1903, de către fraţii Auguste şi Louis Lumiere, din Franţa, fiind numit "Autochrome Lumiere". Patru ani mai târziu, primele plăci fotografice color erau disponibile pentru public. De aici înainte, industria fotografiei a prins aripi, fiind într-o permanentă dezvoltare.
Mai puteţi citi:
Povestea lui „Do-Re-Mi“. Cum sună cântecul care a condus la apariţia notelor muzicale