Patru curiozităţi despre orcă. Teoria care explică de ce intră la menopauză
0
Orca este uşor de recunoscut graţie dimensiunilor sale şi a combinaţiei de alb şi negru. Acest mamifer marin, extrem de inteligent, poate atinge 10 metri lungime şi o greutate de circa 7 tone.
Orca nu este o balenă
Numită adesea balena ucigaşă, orca nu este o balenă, chiar dacă are dimensiunile uneia. Orca este cel mai mare membru din familia delfinilor.
Orca trece prin menopauză
Doar cinci specii de animale de pe planetă trec prin menopauză, iar una dintre acestea este orca, mamifer care poate trăi până la 90 de ani. Celelalte sunt omul, narvalul, delfinul pilot cu înotătoare scurte şi delfinul alb, a căror fertilitate scade odată cu vârsta. Toate celelalte animale se pot repreduce până la moarte.
Nu există o explicaţie certă, însă cei de la "National Geographic" au împărtăşit o teorie lansată în anii `70. Potrivit publicaţiei, una dintre cele mai convingătoare explicaţii, numită "teoria bunicii", sugerează că femelele ajunse la 30-40 de ani renunţă la posibilitatea de face pui pentru a-i putea sprijini pe cei care s-au născut deja. În felul acesta este eliminată competiţia directă pentru resurse dintre puii mamei şi cei ai fiicei acesteia. Ajutând copiii şi nepoţii să supravieţuiască şi să se dezvolte, se asigură că genele lor sunt transmise mai departe generaţiilor.
Limbaj propriu
Orcile trăiesc în clanuri, structurate în grupuri, care, la rândul lor, sunt alcătuite din câteva familii. Studiile au demonstrat că fiecare grup comunică prin acelaşi limbaj, însă familiile care îl compun se remarcă prin dialectul aparte. În ceea ce priveşte clanurile, acestea "vorbesc" limbi complet diferite.
Cel mai răspândit mamifer, după om
Orcile au cucerit toate oceanele lumii, de la apele îngheţate din nord şi dus, până la apele calde din zona Ecuatorului, fiind al doilea cel mai răspândit mamifer de pe lume, după om (dacă nu luăm în calcul şobolanul, în răspândirea căruia omul a jucat un rol major).
Populaţii mai numeroase de balene ucigaşe trăiesc în Oceanul Arctic şi în apele Antarcticii, acolo unde îşi găsesc prăzile favorite: foci, pinguini, unele specii de balene şi delfini.
Citiţi şi:
Şapte lucruri fascinante despre struţ. Ce recorduri deţine această pasăre uriaşă
Cosmeticianul carnivor. Peştişorul exotic care se hrăneşte cu pielea moartă a corpului uman