Olimpică la matematică, moartă în urma unui incident petrecut într-o tabără organizată de un profesor din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copila a fost transportată cu ambulanţa la spitalul din Sinaia FOTO Adevărul
Copila a fost transportată cu ambulanţa la spitalul din Sinaia FOTO Adevărul

O elevă de 13 ani din Bucureşti, olimpică naţională la matematică, a murit azi-noapte la Spitalul Orăşenesc din Sinaia, după ce cu o noapte în urmă căzuse de la etajul unei cabane din Buşteni, unde profesorul zălăuan Mircea Lascu organizase o tabără privată de matematică.

Potrivit colegilor de la Adevărul Plieşti, eleva a supravieţuit peste 12 ore din momentul în care a fost găsită cu temperatura corpului de 19,5 grade. În cursul zilei de marţi, medicii de la SMURD şi cei de la centrul de primiri urgenţe al spitalului din Sinaia i-au făcut încontinuu masaj cardiac extern, iar după câteva ore inima ei începuse să bată singură, însă tânăra, al cărei corp ajunsese la o temperatură de peste 30 de grade, respira cu ajutorul aparatelor. Inima fetei a cedat, însă, aseară, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a o reporni. Decesul fetei a fost pronunţat cu puţin înainte orei 24.00.

Eleva de 13 ani se afla în tabăra „Math Time“, organizată de asociaţia cu acelaşi nume al cărei fondator este profesorul din Zalău, Mircea Lascu.

Aflată la a şasea ediţie, tabăra este organizată în vederea sprijinirii elevilor cu rezultate deosebite la matematică, pentru pregătirea acestora în ceea ce priveşte participarea lor la Olimpiadele de Matematică desfăşurate atât pe plan naţional cât şi internaţional.

Eleva şi ceilalţi olimpici (din clasele VII-X) ar fi urmat să stea la Buşteni până pe 12 ianuarie, fiind veniţi în tabără de pe 3 ianuarie.

Costul taberei a fost de 1.500 de lei de persoană, în afară de transport, iar în timpul cât au stat la Buşteni, copiii făceau câte 6 ore de matematică pe zi la un nivel de pregătire de tip olimpiadă.

Tabăra s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor la celelalte ediţii, ei fiind cei care au cerut continuarea tradiţiei. De fiecare dată, în tabere au venit profesori de specialitate renumiţi care i-au îndrumat pe elevi.

Profesorul Mircea Lascu este directorul şi fondatorul Editurii GIL Zalău, specializată şi în publicarea multor culegeri de matematică. Este, de asemenea, o persoană care se implică activ în pregătirea şi susţinerea elevilor ce participă la Olimpiadele de Matematică şi autorul multor cărţi de profil. Până în 1995 a fost profesor de matematică la Colegiul Naţional "Silvania" (pe atunci Liceul de Matematică - Fizică), dar a renunţat la catedră pentru a pune bazele Editurii GIL.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite