Militarii care aleargă pentru a-şi trimite un coleg rănit la Jocurile Paralimpice ”Invictus Game” din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii aleargă, în regim de ştafetă, aproape 1.300 de kilometri
Voluntarii aleargă, în regim de ştafetă, aproape 1.300 de kilometri

Voluntarii ”Invictus România”, care au pornit în 4 septembrie, din faţa Monumentului Eroilor Patriei, din Bucureşti,  cu ”Ştafeta Veteranilor”, au ajuns vineri, 23 octombrie, la Zalău. Voluntarii refac, simbolic, traseul de aproape 1.300 de kilometri făcut de Armata Română în septembrie - octombrie 1944, pentru eliberarea ţării de nazişti.

Proiectul ”Invictus România” s-a născut în 2014. Militari şi nu numai încearcă, pe bază de voluntariat, să aducă Armata mai aproape de comunitate. ”Ştafeta Veteranilor” este o parte din acest proiect generos şi constă în reconstituirea simbolică a traseului de aproape 1.300 de kilometri parcurs de soldaţii români în cel de-al Doilea Război Mondial, după întoarcerea armelor împotriva germanilor. În acest an, startul în ”Ştafeta Veteranilor” s-a dar în 4 septembrie din faţa Monumentului Eroilor Patriei, situat pe esplanada din faţa Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I”. După mai bine de o lună şi jumătate de la acel moment, în care s-a alergat în regim de ştafetă, voluntarii Invictus au ajuns vineri, 25 octombrie, la Zalău. La intrarea în oraş au fost aşteptaţi de voluntarii ”Invictus Zalău”, de jandarmi, pompieri şi de elevi de la şcoli din oraş, care s-au alăturat ştafetei şi au alergat până în faţa municipalităţii. Acolo, în cadrul unei ceremonii organizate de Batalionului 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu", membrii ştafetei au înmânat drapelul naţional maiorului în retragere Ghoerghe Pop, un veteran de război în vârstă de 92 de ani, care, vizbil emoţionat, a îngenunchiat în faţa tricolorului şi l-a sărutat. Nonagenarul i-a predat, apoi, drapelul primarului municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, care l-a arborat de la balconul Primăriei.

"Am preluat drapelul României la Cluj-Napoca, de la colegii noştri de la Brigada VI Operaţii Speciale. Pe traseul Cluj-Napoca - Zalău am alergat cu drapelul României fluturând semeţ, ne-am oprit în semn de respect şi simţire la monumentele eroilor de la Sutor, Zimbor, Românaşi şi Treznea, unde autorităţile locale şi localnicii ne-au făcut primiri emoţionante. Ştafeta veteranilor 2015 i-a vizitat acasă pe veteranii de război: Tăut Samoilă, în vârstă de 93 de ani, din Sâncraiu Almaşului, care a luptat în Munţii Tatra; Labo Gheorghe, 92 de ani, din Ciumărna, ce a luptat până la Regensburg, în Germania, în 1945, unde a fost luat prizonier de război timp de patru luni de zile; Labo Ioan, în vârstă de 96 de ani, din Ciumărna, ce a luptat până la Passau, în Germania, fără nicio zi de prizonierat timp de cinci ani de zile petrecuţi sub arme. Întâlnirea cu dânşii a fost emoţionantă. Am păstrat în sufletul nostru privirile mândre că sunt români şi au avut onoarea să lupte pentru eliberarea şi întregirea ţării. Predau astăzi ştafeta veteranilor de război 2015 colegilor din garnizoana Zalău, cu misiunea sacră de a purta drapelul României la Satu Mare şi la Carei", a spus în debutul ceremoniei Gabriel Mureşan, purtător al ştafetei la Cluj-Napoca la Zalău.


Pe traseul sălăjean, ştafeta a fost întâmpinată, prin localităţile prin care a trecut, de localnici. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene ”Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj, Florica Pop, sâmbătă, 24 octombrie, când ştafeta formată din voluntarii ”Invictus Zalău” vor porni spre judeţul Satu Mare, alergătorii vor fi întâmpinaţi de bibliotecari şi copii la Bocşa şi la Bobota.


Punctul final al ştafetei va fi Monumentul Eroilor din oraşul Carei, unde echipa zălăuană va avea onoarea să ducă drapelul tricolor la ceremonia organizată în 25 octombrie, de Ziua Armatei Române.


Cauza pentru care voluntarii ”Invictus România” aleargă în acest an este de a trimite un militar român rănit în teatrele de operaţii, la Jocurile Paralimpice ”Invictus Games” din 2016, ce vor avea loc la Orlando, Florida (SUA). România nu a participat niciodată la această competiţie internaţională rezervată militarilor răniţi în teatrele de operaţii. De altfel, evenimentul este înfiinţat recent – în 2014, sub patronajul Fundaţiei Regale a ducelui şi dcesei de Cambridge, a prinţului Harry şi a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Vă mai recomandăm:

Veteran sărbătorit la împlinirea a 96 de ani. A luptat patru ani în război şi a fost luat prizonier de ruşi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite