Greşeli pe care le faci în privinţa tocătorului de lemn. Reguli pentru întreţinerea importantei ustensile
0
Una dintre cele mai folosite ustensile din bucătărie, tocătorul necesită curăţare temeinică după fiecare folosire, pentru a se păstra în condiţii bune mai mult timp.
Nelipsit din nicio bucătărie, tocătorul de lemn trebuie curăţat cu regularitate, cu atât mai mult cu cât este folosit pentru a tăia diverse produse, de la fructe şi legume, la carne. Folosit necorespunzător şi neîngrijit corect, această ustensilă se va îmbiba cu grăsime, va căpăta mirosuri ciudate ori se va păta. Iată nouă greşeli pe care trebuie să le eviţi pentru a-i prelungi durata de viaţă şi pentru a avea un tocător curat.
1. Tai carnea şi legumele pe aceaşi placă de lemn
Pentru a preveni contaminarea încrucişată cu bacterii, foloseşte tocătoare separate pentru carne şi legume ori fructe. Ca să îţi fie mai uşor, însemnează cu roşu cel destinat cărnii şi cu verde, pentru legume.
2. Îl cureţi în maşina de spălat vase
Indiferent că vorbim despre un tocător de lemn ori de unul din plastic, niciunul nu trebuie introdus în maşina de spălat vase unde este expus prelungit la căldură şi apă şi se poate deforma şi chiar crăpa. Pentru a-l curăţa, freacă-l în apă fierbite cu detergent şi clăteşte-l cu apă din abundenţă, apoi şterge-l bine cu un şerveţel şi lasă-l să se usuce bine. În cazul plăcilor de lemn folosite pentru tăierea lemnului, se recomandă cufundarea lor într-o soluţie de o parte apă şi patru părţi oţet, înainte de curăţarea efectivă.
3. Nu foloseşti cuţite ascuţite
Când toci ceva ceva este indicat să foloseşti cuţite foarte ascuţite, altfel vei fi nevoit să apeşi tare, iar lama va lăsa urme pe suprafaţa tocătorului, un loc numai bun pentru ca bacteriile să se înmulţească.
4. Nu ungi tocătorul din lemn cu ulei
Spălările reperate vor determina uscarea tocătorului. Unge-l cu un strat protector de ulei, parafină lichidă ori ceară de albine, lasă-l pentru câteva ore să se absoarbă, apoi clăteşte-l cu apă. Repetă această acţiune o dată pe lună şi această ustensilă de bucătărie nu va mai colecta toate mirosurile din alimente şi nici nu va absorbi apa.
5. Foloseşti tocătoare de sticlă ori marmură
Aceste plăci de tăiere sunt pur decorative, materialele din care sunt confecţionate vor toci tăişul cuţitului. În plus, sunt foarte alunecoase.
6. Foloseşti dispozitivele foarte vechi
Utilizarea îndelungată a tocătoarelor va derermina apariţia unor caneluri greu de curăţat, mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Este un semn că trebuie să înlocuieşti placa de lemn.
Vă mai recomandăm: