Gestul care salvează vieţi: cinci motive pentru care este indicat să donăm sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea de sânge recoltată este de 450 ml
Cantitatea de sânge recoltată este de 450 ml

Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol şi anonim, recoltarea şi conservarea sângelui şi a plasmei făcându-se numai sub supraveghere medicală.

Statisticile arată că unul din zece pacienţi care ajung în spitalele din România, în special cei din secţiile chirurgie, hematologie, oncologie, traumatologie, obstetrică-ginecologie şi ortopedie, are nevoie de sânge ori de produse derivate din sânge.

Donarea de sânge este un gest umanitar extraordinar, care salvează vieţi. Deşi majoritatea oamenilor au suficient sânge pe care îl pot dona, niciodată nu există stocuri suficiente pentru a-i ajuta pe toţi cei care la un moment dat au nevoie de sânge. România se situează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte donarea benevolă de sânge, în condiţiile în care doar 1,7 la sută din populaţie face un astfel de gest, faţă de 10 la sută în Danemarca, 9 la sută în Anglia sau 8 la sută în Olanda. Ca urmare, ţara noastră se confruntă cu un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65 la sută din totalul necesar.

Spre exemplu, Sălajul a pierdut anual, în medie, 1.000 de donatori astfel încât, de la 8.000 de donatori în 2014 s-a ajuns la 7.000 în 2015, iar în acest an, până în acest moment, numărul donatorilor a ajuns la 5.000, potrivit oficialilor Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Sălaj. Cu toate acestea, judeţul a reuşit anul trecut să furnizeze sânge şi altor judeţe din ţară.

Întregul proces de donare durează aproximativ 30 de minute, din care cel mult 10 minute sunt pentru recoltarea propriu-zisă. Cei 450 ml de sânge recoltaţi la o donare reprezintă 10 la sută din totalul existent în corpul uman, pe care organismul este capabil să o refacă din punct de vedere cantitativ în doar 24 de ore şi calitativ, în două săptămâni, fără a fi necesar un tratament ori o alimentaţie specială, explică dr. Cristina Ilieş, directorul CTS Sălaj.

De ce să donăm

1. La fiecare trei secunde, cineva are nevoie de sânge.

2. Sângele donat de o persoană, descompus în mai multe elemente, poate salva trei vieţi.

3. La fiecare donare, beneficiezi de set de analize gratuite: determinarea grupei sangvine, despistarea sifilisului, a leucemiei, a virusului HIV, a hepatitei B şi C, precum şi probele hepatice.

4. Donarea de sânge este o procedură sigură şi benefică pentru sănătate. Studiile evidenţiază că donatorii trăiesc mai mult decât media populaţiei, pentru că donarea este un proces de igienizare, ce ajută la regenerarea şi împrospătarea sângelui.

5. Avantajele materiale: o zi liberă de la locul de muncă, şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 65 de lei şi reducere de 50 la sută pentru o perioadă de 30 de zile la transport în comun.

Cine poate dona sânge

Deşi este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Pentru a deveni donator, o persoană trebuie să îndeplinească o serie de criterii riguroase: vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, greutate de minim 50 kg, tensiunea arterială maximă să nu depăşească 160 mmHg, iar minima, 11 mmHg, valoarea hemoglobinei să nu fie sub pragul de 125 g/l pentru femei şi 135 pentru bărbaţi, să nu prezinte afecţiuni cronice şi intercurente recente, precum virozele respiratorii, să nu fi consumat alcool cu 24 de ore înainte de donare.

De asemenea, nu pot dona cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, afecţiuni digestive, respiratorii, hematologice şi endocrine, boli dermatologice, cancer sau persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Vă mai recomandăm:

Secretul tălpilor perfecte. De ce nu este recomandată îndepărtarea bătăturilor - explicaţiile medicilor

De ce se formează unghiile încarnate. Top 4 metode banale de prevenire a afecţiunii grave şi chinuitoare

Ai fost muşcat de câine sau de pisică? La ce pericole eşti expus şi cum te tratezi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite