Secretul tălpilor perfecte. De ce nu este recomandată îndepărtarea bătăturilor - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălţămintea necorespunzătoare este principala cauză a apariţiei bătăturilor
Încălţămintea necorespunzătoare este principala cauză a apariţiei bătăturilor

În pantof, gheată sau cizmă, piciorul trebuie să se simtă confortabil. O încălţăminte strâmtă, cu talpă rigidă va determina, aproape de fiecare dată, apariţia neplăcutelor bătături.

Dermatologii definesc bătăturile ca fiind leziuni cutanate produse prin agresiuni mecanice de mică intensitate, dar repetate, care acţionează prin frecare sau presiune. Consecinţa clinică a acestor fricţiuni intermitente, dar repetate o reprezintă două categorii de bătături.

Clavusul sau bătătura propriu-zisă este constituită dintr-o îngroşare a epidermei, ca urmare a unei compresii continue a tegumentului ce acoperă o proeminenţă osoasă, explică dr. Augustin Pop, medic primar dermatovenerolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Potrivit spuselor sale, de obicei, acest tip de bătătură este localizată la nivelul piciorului, determinată fiind mai ales de încălţămintea neprotrivită şi mai rar de suprasolicitarea picioarelor (statul în picioare ori mersul exagerat). Cel mai frecvent apare la nivelul degetelor patru şi cinci, atât între ele, cât şi pe feţele exterioare sau la nivelul tălpii, în dreptul degetelor unu şi doi.

“Această formaţiune cornoasă circumscrisă se înfige ca un pinten în profunzime, comprimând filetele terminaţiilor nervoase, de unde durerile mari la compresie”, spune medicul.

Cea de-a doua categorii de bătături o reprezintă calozităţile, o îngroşare sub formă de placă, sub acţiunea fricţiunilor sau a traumatismelor intermitente repetate, în zone cutanate expuse: palmele şi tălpile. După cum susţine dr. Pop, ele pot fi determinate de cauze ortopedice, fiind frecvent localizate pe tălpile ce prezintă vicii de conformaţie, dar şi de natură profesională, care apar la nivelul palmelor şi marchează munca manuală.

În ceea ce priveşte tratamentul bătăturilor, medicul sălăjean atrage atenţia că prima intervenţie trebuie să conste în eliminarea factorilor traumatici, a încălţămintei neadecvate şi compensarea defecţiunilor ortopedice. “Este total greşit să îndepărtăm bătătura, pentru că ea constituie un mijloc de autoapărare a organismului, o barieră în faţa apariţiei unor eventuale ulceraţii. Din acest motiv, trebuie să tratăm cauza, aceasta fiind singura metodă prin care putem evita apariţia bătăturilor”, precizează medicul, care nu recomandă nici intervenţia pedichiuristei aupra bătăturii.

De altfel, explică dr. Augustin Pop, bătătura trece de la sine dacă se elimină factorul cauzator, de cele mai multe ori, încălţămintea neadecvată.

Totuşi, în situaţii deosebite, în caz de durere ori când pielea este foarte uscată sau crăpată, se poate recurge la unguente cu acid salicilic sau uree, ori chiar la chiuretare (îndepărtarea centrul cornos, fără a intra în profunzime). Toate aceste se fac doar de către medicul specialist, avertizează dermatovenerologul.

Vă mai recomandăm:

De ce se formează unghiile încarnate. Top 4 metode banale de prevenire a afecţiunii grave şi chinuitoare

Cum scăpăm de aspectul de coajă de portocală al pielii: secretele unui masaj anticelulitic eficient

Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite