FOTO VIDEO Ei ar fi putut evita tragedia din 1977: viitori ingineri, premiaţi în SUA pentru proiecte rezistente la cutremure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Moisi este un tânăr de 22 de ani din Zalău care la cutremurul devastator din 1977 nici măcar nu era născut. Efectele devastatoare ale evenimentului din 4 martie 1977 nu-i sunt străine şi spune că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un avertisment.

Poate de aceea s-a şi alăturat, anul acesta, unei echipe îndrăzneţe de profesori şi studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, acolo unde învaţă şi el, echipă care şi-a propus să demonstreze că, printr-o bună proiectare, efectele catastrofale ale seismelor pot fi evitate. Şi n-au vurt să demonstreze asta oriunde, ci tocmai în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a desfăşurat, zilele trecute, SDC (seismic design competition), un concurs organizat în cadrul conferinţe ianuale de inginerie seismică. organizată de  EERI (Earthquake Engineering Research Institute). Printre cele 35 de universităţi participante din întreaga lume, s-a numărat şi Universitatea Tehnică din Cluj, echipa avându-l în componenţă pe zălăuanul nostru, Ionuţ Moisi, student în ultimul an la Facultatea de Construcţii, şi fiind coordonată de un al zălăuan, asist.dr.ing. Ovidiu Prodan.


Echipa universităţii clujene a făcut pentru concursul din SUA o structură realizată din lemn de balsa, cu o înălţime maximă de 1,5 m şi o greutate maximă de 1,2 kg. "Am realizat în total patru structuri, ia rfiecare dintr eele au durat sute de ore de muncă. Macheta finală, cea de-a patra, a avut o greutate aproximativă de 850 de grame .Deoarece lemnul de balsa este un lemn care creşte în apă (original din Brazilia), cu greutate redusă, are o variaţie foarte mare în ceea cepriveşte densitatea lui. Acest lucru ne-a făcut încă de la început probleme, în sensul în care a trebuit să alegem fiecare bucată de lemn, să o cântărim, să-i calculăm densitatea, apoi să îi dam o etichetă pentru a putea să-l folosim în locul potrivit şi la macheta portrivită", povesteşte Ionuţ despre munca din spatele participării la competiţia din SUA.


Macheta studenţilor români a trebuit, apoi, să treacă nu mai puţin de trei probe de foc, adică să reziste, pe o masă vibrantă, la trei cutremure, simulate, binenînţeles. Primul a fost El Centro (6.9 magnitudine), din Mexic , al doilea Northridge (6.7 magnitudine), din SUA, şi Davis GM3, cu o magnitudine dublă faţă de precedentul.
Macheta din România, reprezentând o clădire cu nu mai puţin de 28 de niveluri, nu numai că a rezistat cu brio celor trei cutremure, dar a şi reuşit să le aducă autorilor ei premiul al treilea în clasamentul general. Premiul obţinut anul acesta este cu atât mai important cu câtechipa Romaniei s-a făcu tcunoscută în rândul celorlalte ţăr iparticipante ş iprintre universităţile cu renume din Statele Unite ale Americii, precum University of California, Los Angeles,  Berkeley University, Stanford University etc. Echipa este mândră de realizarea sa şi de premiul câştigat ş ifiecare student implicat se bucură de această realizare. În ciuda faptuluicăpremiul nu ne-a adus un mare beneficiu financiar, simplul faptcă am avu toportunitatea de a demonstra că putem duce cu brio numele UTCN, şi mai ales numele Romaniei peste ocean a însemnat mult mai mult decât orice alt premiu material", spune Ionuţ.

"România a trecut in 1977 prin tragedia unui cutremur devastator, soldat cu peste 1500 de victime omeneşti, circa 11.300 de răniţi, dar şi cu zeci de mii de clădiri distruse sau avariate . Am primit atunci un avertisment. Pentru a reduce daunele provenite din urma cutremurelor avem nevoie de contrucţii care să reziste şi de specialişti care să le proiecteze", adaugă el.


Plecarea lui Ionuţ la concursul din Seattle, SUA, a fost susţinută financiar şi de Primăria Zalău, care i-a acordat o sumă de bani pentru transportul şi cazarea lui. Mai mult, primarul Radu Căpîlnaşiu spune că îl aşteaptă pe Ionuţ să revină anul acesta, după licenţă, acasă, edilul declarând că speră să-i găsească un post chiar în cadrul primăriei. "Avem nevoie de astfel de ingineri talentaţi", a declarat edilul azi, la o şedinţă extraordinară a Consiliului Local.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite