Primăria negociază răscumpărarea conductei care duce căldura în şcolile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali şi-au aprobat, astăzi, într-o şedinţă extraordinară, reprezentanţii în comisia de negociere ce va discuta, miercuri, cu ungurii de la E Star, răscumpărarea unei porţiuni din magistrala de termoficare a oraşului.

La capătul unei şedinţe agitate, în care reprezentanţii PDL din Consiliul Local au ţinut să sublinieze, din start, că în situaţia de a negocia cu pistolul la tâmplă răscumpărarea conductei s-a ajuns din cauza unor lacune în contractul de concesionare a serviciului de furnizare şi distribuţie a agentului termic încheiat în 2010, consilierii locali au reuşit să îşi desemneze reprezentanţii în comisia de negociere. Este vorba despre Dan Rus, Daniela Coţa, Fazakas Nicolae, Haller Otto şi Ioan Hosu, care vor participa, miercuri, alături de reprezentanţi ai Primăriei Zalău, la o întâlnire cu delegaţia E Star Budapesta. Tema întâlnirii va fi negocierea preţului cu care municipalitatea va răscumpăra o porţiune a magistralei de termoficare a oraşului, vândută în urmă cu o lună de către E Star Distriterm SRL Zalău către firma – mamă din Ungaria, SC E Star Budapesta. Negocierea se face în baza unui preţ stabilit de un evaluator angajat de primărie, care a evaluat valoarea magistralei la puţin peste 1.000.000 de lei.

Potrivit consilierului local PDL Claudiu Bîrsan, nu s-ar fi ajuns aici dacă în contractul iniţial, prin care Primăria Zalău a concesionat serviciul către E Star (care se numea atunci RFV) ar fi prevăzut un drept de preemţiune pentru municipalitate în cazul în care firma ar fi intenţionat să vândă magistrala.

Reamintim că toate aceste demersuri au loc după ce firma E Star Distriterm, care concesionase în 2010, pe 49 de ani, serviciul de furnizare şi distribuţie a agentului termic din Zalău, a notificat anul trecut municipalitatea că vrea să rezilieze contractul. Pentru că se apropia sezonul rece , primăria a atribuit acest serviciu Uzinii Electrice, în paralel cu disputa pe condiţiile de reziliere a contractului, purtată prin instanţe, cu reprezentanţii părţii maghiare a firmei. Miza acestei dispute sunt, evident, banii, reprezentaţi, pe de-o parte, de penalităţile calculate de primărie la aproximativ 400.000 de euro, penalităţi prevăzute în contract pentru investiţiile programate şi nerealizate.

Conflictul a culminat săptămâna trecută când reprezentanţii E Star au trimis o echipă la Zalău pentru a închide căldura pe conducta magistrală.
 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite