FOTO La stat, mai bine decât la privat! În ce condiţii se naşte acum la Zalău
0
Mămicile care vor naşte de acum înainte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău vor avea parte nu numai de condiţii cel puţin la nivelul clinicilor private, dar şi de intimitatea necesară în astfel de momente, fiind posibilă inclusiv prezenţa taţilor până la un anumit moment al naşterii.
"Condiţiile pe care le avem noi, acum, depăşesc incomparabil nivel mediu al spitalelor din ţară şi sunt absolut sigur că depăşesc condiţiile din multe spitale private din ţară", exclamă vizibil mândru directorul medical al spitalului, dr. Majdik Vasile. Ginecolog de profesie, dr, Majdil mărturiseşte că nu a crezut vreodată că va ajunge să lucreze, la Zalău, în astfel de condiţii, fiind un salt fantastic faţă de ceea ce a fost până acum. "Şi pentru mame este un lucru extraordinar: sterilitatea este mult mai bună, intimitatea le este mult mai mult respectată şi asigurăm chiar şi prezenţa soţului în perioada dilatării, care poate fi destul de lungă", explică el.
Dr. Majdik precizează, însă, că nu va fi admisă prezenţa soţului în sala de naşteri, nu pentru că nu ar fi create condiţiile pentru asta, ci pentru că nu consideră că este un lucru bun. Ginecologul s-a justificat apreciind că imaginile pe care le-ar putea vedea un tătic neavizat l-ar putea şoca şi i-ar putea afecta, astfel, viaţa sexuală ulterioară. "Tăticii să îşi ajute doamnele în perioada de travaliu. În sala de naşteri nu mai au cu ce să le ajute", punctează el.
Odată cu reabilitarea Sălii de naşteri, cele cinci săli de travaliu au, fiecare, băi proprii, pat ce se poate tranforma, la nevoie, în masă de naştere şi un bloc pentru resuscitarea bebeluşului. Toate chiuvetele sunt cu fotocelulă, uşile au un sistem de deschidere automat, iar temperatura se reglează în funcţie de preferinţe şi necesităţi.
Cea mai mare tranformare a suferit-o sala de operaţii, unde se fac cezarienele şi unde a fost cumpărat un pat care - spune dr.Majdik - pentru medicii ginecologi este mai valoros decât un Mercedes. A fost cumpărată şi o lampă specială, pe diverse culori, iar poate unul dintre cele mai importante lucruri este faptul că s-a montat un sistem de ventilaţie şi filtrare a aerului, care purifică atât aerul care intră, permanent, în sală, cât şi cel care iese, pentru a nu polua atmosfera. Dr.Majdik ne-a explicat că acest lucru este extrem de important atât pentru prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti, dar şi pentru a le asigura medicilor care operează aerul şi oxigenul necesar pentru a putea executa cu maximă precizie procedurile.
Medicul s-a referit şi la calitatea actului medical care are mai multă sau mai puţină legătură cu aceste dotări şi a apreciat că secţia este una de vârf la nivelul Spitalului Judeţean. "Sunt secţii de la care zilnic sunt trimişi pacienţi mai departe. Noi rezolvăm absolut toate cazurile aici", precizează el.
35 la sută dintre naşteri, prin cezariană
Întrebat care este proporţia cezarienelor din totalul naşterilor din secţie, dr.Majdik a apreciat - iar şeful secţiei, dr. Dorina Bentea, şeful secţiei, a confirmat - că aproximativ 35 la sută dintre naşteri se fac prin această metodă. "Creşterea numărului de cezariene este datorată responsabilităţii enorme pe care o avem faţă de sănătatea copilului. Şi din experienţa altor ţări vă spun că nimeni nu dă spitalul sau medicul în judecată pentru că a făcut cezariană, dar sunt foarte multe procese pentru că nu s-a făcut această operaţie", explică ginecologul.





