FOTO Intrarea în Zalău, simbolul locului unde s-a sfârşit Imperiul Roman de Apus şi a început teritoriul dacilor liberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă edilii din Zalău au optat pentru un mod relativ simplist de a marca intrarea în municipiul Zalău, simbolurile considerate reprezentative pentru oraş sunt prezente peste tot.

Situarea Zalăului pe graniţa Imperiului Roman de Apus pare să fie, în opinia autorităţilor locale, cel mai important simbol al oraşului, fiind inclus în stema care apare la toate intrările în Zalău. Stema, aleasă în 2001, se compune dintr-un scut roşu,pe care apare un tânăr înaripat, de aur. El ţine în mâna dreaptă o sabie din acelaşi metal, cu care loveşte un balaur negru, pe care îl calcă cu picioarele, evocând lupta împotriva răului.


În mâna stângă personajul poartă o balanţă de aur, cu talgerele în echilibru, care atestă atributul aparatului administrativ al urbei de a împărţi dreptatea. În partea de sus a stemei, pe fond roşu, este un brâu crenelat de argint, ce semnifică importanţa strategică a aşezării – graniţa dintre imperiul roman de apus şi dacii liberi, iar mai târziu, poarta de acces spre Transilvania.


Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint, formată din şapte turnuri crenelate ce semnifică rangul de municipiu al Zalăului.


Cea mai complex amenajată intrare în Municipiu este cea dinspre Cluj, pe drumul european E 81, unde pe lângă tabla care le urează celor care trec pe acolo unde "Bine aţi venit!", a fost construit şi un obelisc, înalt de aproximativ 10 metri, pe care este reprezentată, alături de nelipsita stemă a oraşului, şi o hartă a Zalăului, realizată în ciment.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite