Copiii din orfelinate vor avea mai mulţi bani de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 600 de copii se află, în acest moment, în sistemul de protecţie socială din Sălaj FOTO Arhivă
Peste 600 de copii se află, în acest moment, în sistemul de protecţie socială din Sălaj FOTO Arhivă

Copiii şi tinerii din centrele de plasament şi de primire, dar şi adulţii îngrijiţi în instituţiile de protecţie socială ar putea primi un leu în plus la alocaţia zilnică de hrană. Decizia este la mâna consilierilor judeţeni, care sunt chemaţi luni, 28 ianuarie, să aprobe o hotărâre în acest sens.

Potrivit proiectului de hotărâre postat pe site-ul Consiliului Judeţean Sălaj, pentru copiii cu vârste de până la patru ani aflaţi în centrele de plasament, alocaţia zilnică ar creşte de la 7 lei acum, la 8 lei pe zi, după aprobarea hotărârii. Pentru copiii mai mari de 4 ani şi pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, valoarea hranei zilnice creşte de la 10 la 11 lei. Tot la 11 lei ar urma să ajungă şi alocaţia de hrană pentru centrele de primire şi pentru mamele din centrele maternale, în timp ce copiii din aceste centre maternale vor beneficia de alocaţie similară, pe grupe de vârste, cu cei din centrele de plasament, adică 8 lei pe zi pentru cei mai mici de 4 ani şi 11 lei pentru cei mai mari.


Pentru centrele de îngrijire de zi alocaţia ar urma să crească de la 7 la 8 lei, iar pentru instituţiile de protecţie specială destinate copilului cu handicap, valoarea acesteia creşte de la 10 la 11 lei. Tot de 11 lei vor mânca, într-o zi, sălăjenii internaţi în instituţii de asistenţă socială pentru persoane cu handicap, dar şi cei din alte instituţii publice de asistenţă socială cu regim rezidenţial sau semirezidenţial destinate persoanelor adulte, altele decât cele cu handicap.


„Suma este, oricum, infimă”


Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, spune că suma la care se ajunge prin majorare este „oricum, infimă”. „Noi putem să mărim doar cu indicele inflaţiei, nu că nu ar fi nevoie de mai mult. Gândiţi-vă că avem copii în creştere, dintre care unii mai fac şi sport. Sau gândiţi-vă că avem bebeluşi, pentru care cumpărăm lapte praf, care ştim cât de scump este. Numai Dumnezeu ştie cum ne încadrăm în aceste sume. La Jibou, spre exemplu, ne-am făcut sere, şi mai completăm de acolo. Şi pun, în general, mai mult la hrană şi mai luăm de la echipamente sau alte capitole de cheltuieli”, explică situaţia directorul DGASPC, apreciind că valoarea optimă a alocaţiei ar fi de 15 lei.


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite