FOTO Demers pentru recuperarea istoriei foto. Proiectul prin care un fotograf îşi propune să pună în valoare instantaneele secolului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile vor fi digitalizate FOTO Arhivă Paul Pasztor
Imaginile vor fi digitalizate FOTO Arhivă Paul Pasztor

Peste 10.000 de plăci de sticlă reprezentând portrete ale oamenilor care au trecut pragul studioului Foto Arta dintr-un mic oraş al Ardealului vor fi digitalizate printr-un proiect susţinut financiar de localnici.

Fotograful Paul Pasztor, din Şimleu, prin Asociatia Fotografică "Joi la 5" din care face parte, a lansat un proiect inedit prin care îşi propune să readucă la viaţă portrete realizate de a lungul secolului al XX-lea de cei trei fotografi (fiu, tată şi bunic) din familia Papp, în studioul pe care aceştia îl deţineau în Şimleu Silvaniei.

A reuşit să achiziţioneze negativele cu ajutorul comunităţii, în urma unui apel pe care l-a făcut pe grupul de Facebook al oraşului. Toţi cei interesaţi să sprijine acest demers au fost invitaţi să facă donaţii de minim 10 euro sau 50 de lei într-unul dintre conturile asociaţiei. Şimleuanii s-au mobilizat, astfel că în scurt timp s-a reuşit strângerea a 500 de euro pentru cumpărarea circa 10.000 de plăci de sticlă şi mult mai multe cadre pe film. Toate acestea urmează să fie curăţate, digitalizate, arhivate şi, în versiunea lor digitală, publicate.

"În Şimleu Silvaniei a existat - aproape pe întreg secolul XX - un studio foto (Foto Arta) deţinut de familia Papp (Tibor, tatăl lui şi bunicul lui). Văduva lui Papp Tibor a avut grija de plăcile fotografice mai bine de 20 de ani de la moartea fotografului, dar acum, din lipsa de spaţiu şi de condiţii de stocare corespunzătoare, dar şi la insistentele mele s-a hotărât sa se despartă de ele. Inspirat de un alt proiect românesc - şi anume colecţia Costică Acsinte, mi-am propus să le digitalizez şi eu şi să le redau Şimleului. Cred că fac parte din istoria oraşului", povesteşte Paul Pasztor. Acesta susţine că este vorba despre o colecţie fascinantă, unele fotografii având aproape 100 de ani vechime.

Imaginile vor fi digitalizate FOTO Arhivă Paul Pasztor

Fotograful şimleuan speră ca iniţiativa sa să se materializeze într-un site web, un album foto şi printuri: "Încă nu am un plan concret; ceea ce ştiu este ca va fi foarte multă muncă, fiind vorba despre peste 10.000 de plăci". În ceea ce priveşte tehnica prin care va recupera imaginile imprimate pe sticlă, Paul Pasztor susţine că nu este una dificilă: "Fotografiez cu un aparat modern fiecare placă, luminată uniform cu un bliţ din spate. Trebuie să concep un sistem de prindere a plăcilor, după care cea mai mare dificultate va fi numărul lor. Unele trebuie curăţate într-o soluţie specială, un proces destul de migălos. Estimez că vor fi câţiva ani de muncă".

Vă mai recomandăm:

Fotograful care promovează locurile de poveste ale copilăriei. „Iubesc ţinutul ăsta şi îl simt ca o parte din mine“

Joacă transformată în pasiune. Fotografia unui licean premiată la un festival naţional de arte

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite