Femei care au schimbat lumea. Top 10 pioniere intrate în cărţile de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Tereshkova, Elizabeth Blackwell, Victoria Woodhull şi Charlotte Cooper FOTO Colaj Google
Valentina Tereshkova, Elizabeth Blackwell, Victoria Woodhull şi Charlotte Cooper FOTO Colaj Google

Într-o lume a bărbaţilor, femeile au reuşit să desfiinţeze expresia învechită: "locul femeii este la cratiţă", demonstrând egalitatea de şanse şi să obţinând aceleaşi drepturi cu ale reprezentanţilor sexului opus.

Iată doar câteva dintre femeile care au revoluţionat lumea, prin ruperea graniţelor în diferite domenii care, până atunci, erau rezervate bărbaţilor. Fiecare dintre acestea a îndrăznit să fie prima, depăşindu-şi condiţia şi acceptând provocări pentru a crea noi oportunităţi femeilor din lumea întreagă.

Prima femeie în spaţiu

În 1963, fosta lucrătoare în domeniul confecţiilor, Valentina Tereshkova, devenea prima femeie care călătorea în spaţiu. Rusoaica îi vârstă de 26 de ani era al cincilea cosmonaut care cucerea orbita Pământului.

Prima femeie care a obţinut o diplomă

Filozof veneţian de sorgine nobilă, Elena Lucrezia Cornaro Piscopia a fost prima femeie care a obţinut o diplomă. A studiat filozofia la Universitatea din Padova, luându-şi doctoratul în 25 junie 1678.

Prima femeie doctor

Prima femeie care a absolvit cu acte şcoala medicală, în 1849, Elizabeth Blackwell, a fost primul medic de sex feminin din Statele Unite ale Americii şi prima din Registrul Medical Britanic, dar şi un pionier în educarea femeilor în medicină.

Prima femeie care a condus un teatru

Actriţa britanică de succes Laura Keene s-a stabilit în New York City în 1855 şi a devenit prima femeie care a condus propriul teatru şi propria companie de teatru. Preşedintele Abraham Lincoln a fost asasinat în timp ce urmărea producţia ei "Crăciunul nostru american" la Teatrul Ford din New York.

Prima femeie care a candidat pentru preşedinţia Statelor Unite

Deşi se cunosc puţine despre ea, Victoria Woodhull a fost prima femeie care a candidat pentru funcţia de preşedintel al SUA, în 1872. A făcut avere împreună cu sora ei la Bursa de Valori New Yoark şi a fost una dintre primele femei care au deschis pe Wall Street o firmă de brokeraj.

Prima femeie care a pledat la Curtea Supremă

Belva Lockwood a fost unul dintre primii avocaţi-femeie din SUA şi prima căreia i s-a admis să se prezinte la Curtea Supremă, în 1873, lucrând la un caz de divorţ. Pentru prima dată în istorie, verdictul a inclus o hotărâre prin care soţul era obligat să plătească pensie alimentară.

Prima femeie care a publicat o carte de bucate

Înainte ca Fannie Farmer să îşi publice cartea de bucate, în 1896, reţetele erau transmise de la o generaţie la alta, prin viu grai, şi erau puse în practică după ochi. Volumul lui Farmer a schimbat percepţia americanilor faţă de pregătirea mâncării, prin introducerea reţetelor cu cantităţi precise pentru ingrediente.

Prima femeie care a câştigat o medalie olimpică

De cinci ori câştigătoare la Wimbledon, Charlotte Cooper a devenit, în 1900, prima femeie care câştiga aurul olimpic la tenis.

Prima laureată Nobel

Chimist şi fizician, Marie Curie a fost prima femeie din lume recompensată cu un premiul Nobel, în 1903, pentru munca ei în domeniul radioactivităţii.

Prima femeie care a condus un stat musulman

În calitate de prim-ministru al Pakistanului, Benazir Bhutto a devenit prima femeie care a condus statul musulman în 1988. Ea a pus capăt dictaturii militare în ţară şi s-a implicat în lupta pentru drepturile femeii. A fost asasinată într-un atac sinucigaş cu bombă în 2007, în cursul unei manifestaţii electorale.

Vă mai recomandăm:

Femei-pilot care au sfârşit tragic. Cine a fost aventuriera pentru care preşedintele SUA a cerut o misiune de salvare uriaşă

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite