„Fabricanţii” de droguri de la Chendremal, condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alchimista Georgeta Szekely şi fiul ei, George, prinşi că aveau laboratoare de droguri la Chendremal şi Gilău (Cluj), au fost condamnaţi, ieri, la închisoare. George a fost condamnat la opt ani de detenţie, cu executare, iar mama lui, la trei ani cu suspendare.

Judecătorii Tribunalului Cluj au pronunţat ieri sentinţa în dosarul în care George Mihai Szekely a fost judecat, alături de mama sa şi de alte patru persoane, pentru trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu, după ce procurorii DIICOT au descoperit două laboratoare de droguri în Cluj şi Sălaj.

Instanţa a dispus condamnarea lui Szekely la opt ani de închisoare cu executare, iar Georgeta Szekely a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şapte ani.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Conform procurorilor DIICOT Cluj, Georgeta Szekely, George Mihai Szekely, Daniel Ciupe, Adrian Dan Mocanu, Alexandra Adina Lazăr şi Paul Fabian Alba au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu, fără drept.

Cei şase au fost trimişi în judecată în stare de arest, dosarul fiind judecat de Tribunalul Cluj. Dosarul a fost disjuns, Daniel Ciupe, Adrian Dan Mocanu, Alexandra Adina Lazăr şi Paul Fabian Alba fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu suspendare.

Două laboratoare clandestine de producere a drogurilor, în valoare de peste 500.000 de euro, şi zece kilograme de droguri de risc şi mare risc au fost găsite de poliţişti, în octombrie 2010, în judeţele Cluj şi Zalău.

În acest caz au fost arestate, iniţial, patru persoane, fiind emis şi un mandat de arestare în lipsă. Ulterior, tânărul pe numele căruia fusese emis mandatul în lipsă, George Mihai Szekely, considerat şeful reţelei, a fost prins de poliţişti la intrarea în ţară prin Vama Giurgiu. El venea din Bulgaria, unde se ascunsese o perioadă. Poliţiştii au stabilit că primul laborator a fost înfiinţat de Georgeta Szekely, de 54 de ani, şi George Mihai Szekely, de 23 de ani, în diferite spaţii aparţinând familiei, folosind ustensile casnice pentru prepararea drogurilor, se arăta într-un comunicat de presă din 26 octombrie al Poliţiei Române.

Aceştia obţineau substanţele din România sau le importau din China şi Bulgaria, după care le prelucrau pentru a obţine droguri.

În urmă cu peste un an, cei doi au început să angajeze persoane, în special tineri cu studii în domeniul chimiei sau persoane necalificate, care să-i ajute în prepararea drogurilor. În cursul anului 2010, aceştia au cumpărat noi imobile pe care le-au amenajat ca laboratoare sau depozite, precum şi aparatură şi ustensile de laborator (aparatură pentru pastilat, malaxoare, cântare profesionale, încălzitoare, depresurizatoare, aparate pentru măsurarea presiunii) şi sticlărie de laborator.

Drogurile şi substanţele erau distribuite în ţară sau străinătate (Anglia, Irlanda, Ucraina, Bulgaria, Ungaria), sumele obţinute fiind de ordinul sutelor de mii de euro.

Numai aparatura de laborator şi două dintre imobilele cumpărate depăşesc suma de 500.000 de euro. Totodată, Georgeta Szekely a cumpărat maşini de lux sau pentru transport marfă, stabilindu-se faptul că în unele situaţii aceasta a primit inclusiv autoturisme în schimbul drogurilor.

Din cercetările făcute a reieşit că cei doi erau sprijiniţi în activitatea infracţională de Daniel Ciupe, de 23 de ani, Adrian Dan Mocanu, de 24 de ani, Alexandra Adina Lazăr, de 23 de ani, Paul Fabian Alba, de 21 de ani, care vindeau drogurile în judeţele Sălaj şi Cluj. De asemenea, drogurile erau vândute prin intermediul altor persoane şi în Constanţa, Timişoara, Braşov, Bucureşti şi Iaşi.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, sub supravegherea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, în perioada 29 septembrie - 21 octombrie, ofiţerii au descins în mai multe zone din judeţele Cluj şi Sălaj, unde au făcut cinci percheziţii domiciliare la imobilele deţinute sau folosite de către George Mihai Szekely şi Georgeta Szekely.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite două laboratoare care funcţionau cu ajutorul unor utilaje performante, comandate de către o parte dintre membrii reţelei din străinătate şi care asigurau producerea unor cantităţi mari de droguri. Aparatura permitea ca un număr mic de persoane să participe la procesul tehnologic.

În incinta laboratoarelor au fost descoperite cantităţi importante de substanţe chimice active, odorizanţi şi plante, fiind găsit inclusiv un utilaj de producere a comprimatelor cu pansoane cu diferite logo-uri, precum şi cantităţi mari de substanţe chimice.

Poliţiştii antidrog au ridicat aproape două kilograme de salvie, peste 300 de grame de fragmente vegetale cu JWH 018, peste 5,5 kilograme de fragmente vegetale cu JWH 073 şi JWH 250, precum şi trei kilograme de substanţă pură JWH 018, toate fiind droguri de risc şi mare risc.

De asemenea, s-au descoperit grămezi de cenuşă despre care s-a stabilit că proveneau din arderea unor cantităţi de materie vegetală, ustensile şi produse chimice.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite