Două tinere care au supravieţuit cancerului povestesc ce le-a ajutat să se vindece: „Am avut un ingredient secret“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două tinere diagnosticate cu cancer şi ieşite victorioase din lupta cu această cumplită boală au ales să-şi împărtăşească experienţa vindecării cu pacienţii interesaţi de informaţiile pe care ele - nevoite fiind - le-au aflat în căutarea unei soluţii pentru impasul grav în care se aflau.

Pline de viaţă, mereu cu zâmbetul pe buze şi optimiste. Aşa au ieşit din lupta cu cancerul Cosmina Grigore, o tânără de 29 de ani, din Bucureşti, diagnosticată în 2013 cu cancer de sân - stadiul II, şi Adriana Covaciu, o bucureşteancă originară din Sălaj care contrazice statisticile şi estimările doctorilor lăsând în urmă un diagnostic sumbru, pus în urmă cu 11 ani, în baza căruia medicii nu îi dădeau mai mut de şapte ani de viaţă: leucemie mieloidă cronică, o formă rară de cancer al sângelui.

Cosmina şi Adriana s-a aflat săptămâna aceasta la Zalău, la Centrul NoRo (centru de referinţă pentru bolile rare), unde au venit pentru a le transmite un mesaj important pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, celor apropiaţi lor dar şi persoanelor care vor, pur şi simplu, să prevină o astfel de boală: cancerul nu este o condamnare la moarte, ci o şansă de a te cunoaşte mai bine pe tine însuţi/însăţi, de a-ţi cunoaşte mai bine corpul. Întâlnirile cu pacienţii au avut loc în cadrul seriei de seminarii ”Noul pacient cu cancer”, iniţiată de Cosmina şi demarată vara aceasta la Bucureşti. Pentru că şi-a dat seama că pacienţilor din ţară le este greu să ajungă la seminariile din Capitală, tânăra a decis să pornescă ea prin ţară şi să ajute, alături de partenera sa, Adriana, şi de specialiştii implicaţi în proiect, pacienţii care au nevoie de ajutor.

image

”Aceste întâlniri sunt dedicate pacienţilor cu cancer care aleg să abordeze astfel această boală, să fie deasupra diagnosticului, să se informeze despre toate alternativele pe care le au, despre terapiile convenţionale, dar şi despre cele alternative şi adjuvante pe care le pot face”, ne-a explicat Cosmina.

Pe lângă exemplele personale ale celor două supravieţuitoare, aceste seminarii includ ateliere practice în care psihoterapeuţi care s-au alăturat proiectului îi învaţă pe pacienţi cum să abordeze acest diagnostic pentru a ajunge la echilibrul emoţional atât de important în procesul de vindecare. De asemenea, sunt prezentate diete care s-au dovedit eficiente în lupta cu afecţiuni considerate incurabile.

Cosmina a refuzat chimioterapia şi hormonoterapia

Cosmina vorbeşte fără rezerve de clipele cumplite prin care a trecut, în urmă cu doi ani, atunci când diagnosticul a căzut ca un fulger în viaţa ei, cu atât mai mult cu cât era o proaspătă mămică. ”Am pornit la drum aşa cum porneşte orice pacient: în debusolare şi confuzie totală. Am început, imediat, o foarte mare muncă de cercetare şi mi-am schimbat stilul de viaţă din ziua în care mi s-a confirmat diagnosticul”, povesteşte ea.
 
Pe partea de medicină convenţională, a apelat la mastectomie totală şi la radioterapie, refuzând, însă, chimioterapia şi hormonoterapia, care îi fuseseră recomandate. ”În cazul meu am considerat că nu sunt utile şi asta m-a dus către multe alte informaţii, legate de stil de viaţă, vindecare emoţională, schimbări de dietă - ce înseamna dieta anti - cancer, dieta anti - inflamatorie, ce suplimente sunt recomandate, cât de importantă este detoxifierea”, spune Cosmina.

image

Tânăra spune că a avut parte şi de ajutorul unor medici din străinătate. ”Spre exemplu, eu am făcut protocolul cu vitamina C în doze mari intravenos. Am făcut şi protocolul cu B 17 şi pentru toate acestea m-am sfătuit cu medici din străinătate”, explică ea.
 
Cosmina spune, însă, că fiecare pacient trebuie să ajungă să îşi cunoască foarte bine trupul şi să ia, informat, decizii care i se potrivesc. ”Ceea ce merge la mine poate nu merge şi la altcineva şi invers. De aceea, întotdeauna corpul trebuie testat, înţeles. Cancerul, până la urmă, asta face: te aduce mai aproape de tine şi de corpul tău”, spune tânăra.

Despre cauzele bolii, Cosmina Grigore nu exclude ipoteza unei predeterminări emoţionale. ”Aşa cum a fost şi în cazul meu, majoritatea pacienţilor au în spate un proces emoţional dureros, o traumă”, motiv pentru care procesul de vindecare trebuie să pornească de acolo, de la vindecarea acelei traume, de la iertare, de la uitare. Cât despre şansele de vindecare a unei boli considerate incurabile, tânăra crede că remisia ”se poate întâmpla la orice pacient, indiferent de stadializare”. ”Deşi suntem dresaţi, din punctul meu de vedere, să credem alte lucruri, cancerul nu este o condamnare la moarte”, conchide ea.

Adriana Covaciu: ”Am făcut o pasiune pentru viaţă chiar dacă trăiesc cu cancer!”

Adriana Covaciu adaugă la toată această reţetă a succesului în lupta cu cancerul un element nou: ”Am un ingredient special; iubirea. Este foarte important să te iubeşti întâi pe tine, să accepţi ce ţi se întâmplă şi să te întrebi de ce, să cauţi cauza - ce anume a dus la apariţia acestui cancer şi de acolo încep, practic, paşii spre vindecare”.



La fel ca şi Cosmina, şi Adriana încearcă să-i convingă pe pacienţi de un lucru: ”Atunci când eşti diagnosticat, nu înseamnă că eşti condamnat la moarte. Există viaţă şi după diagnosticul de cancer. Este foarte important, însă, cum pleci la drum din punct de vedere psihic. Pe mine acest lucru m-a ajutat foarte mult. Nu spun că nu am fost tristă sau că nu am plâns, dar este important cum gestionăm aceste lucruri şi cum reuşim să depăşim această pasă negativă”, crede ea.

Implicarea ei în proiect o explică simplu: ”Pentru că eu am găsit echilibrul şi am făcut o pasiune pentru viaţă chiar dacă trăiesc cu cancer, vreau să le transmit şi celorlalţi pacienţi că se poate trăi cu orice formă de cancer”.

Cele două tinere, alături de partenerii lor de proiect, spun că vor să ajungă cu aceste seminarii în cât mai multe oraşe din ţară.

image

Vă mai recomandăm:

Excesul de curăţenie care ne îmbolnăveşte. Cum ne facem singuri rău crezând că ne protejăm împotriva bolilor

Adevărul despre bicarbonatul de sodiu. Beneficiile, dar şi riscurile fatale ale prafului din bucătărie considerat medicament universal

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite