Mezelurile şi carnea roşie, reabilitate. OMS bate în retragere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele din carne procesată nu mai par chiar atât de periculoase în viziunea OMS  FOTO Arhivă
Produsele din carne procesată nu mai par chiar atât de periculoase în viziunea OMS  FOTO Arhivă

După ce a pus pe jar întreaga planetă cu avertismentul că mezelurile şi carnea roşie sunt cancerigene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) simte nevoie să se apere. Potrivit unui nou comunicat, OMS nu a făcut apel la consumatori să nu mai mănânce carne, ci recomandă doar reducerea consumului acestor alimente.

Totul a pornit la începutul săptămânii, când Centrul internaţional de cercetare asupra cancerului al OMS (IARC), bazându-se pe mai mult de 800 de studii, a clasificat mezelurile şi alte produse procesate din carne în categoria agenţilor „cancerigeni pentru om“, în timp ce carnea roşie a fost clasificată ca „probabil cancerigenă“.

Acest studiu „nu cere oamenilor să nu mai mănânce carne prelucrată, ci indică faptul că reducerea consumului unor astfel de produse poate reduce riscul de cancer colorectal“, a precizat OMS într-un comunicat difuzat joi.

OMS citează cercetări care atribuie 34.000 de decese pe an alimentaţiei bogate în carne procesată. Aceasta este o cifră scăzută în comparaţie cu milioanele de decese anuale atribuite fumatului, cu cele 60.000 de decese anuale atribuite consumului de alcool şi cu cele peste 200.000 de decese cauzate de poluarea aerului. Însă stadiul actual al cercetării ştiinţifice „nu permite“ determinarea unei cantităţi sănătoase pentru consumul de carne, spune OMS.

La începutul anului viitor, experţii „încep să ia în considerare implicaţiile pentru sănătatea publică a ultimelor progrese ale ştiinţei şi la locul cărnii procesate într-un regim alimentar sănătos“, a comentat OMS.

Producătorii de carne din întreaga lume au respins violent raportul IARC. Ministrul australian al agriculturii l-a numit o „farsă“, în timp ce North American Meat Institute a acuzat IARC că „a răstălmăcit cifrele pentru a atinge un anumit rezultat“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite