De ce să te plimbi prin pădure. 5 beneficii pe care le are această activitate pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au plecat la plimbare pe aleile noului parc

Copacii joacă un rol important nu doar în purificarea aerului, ci şi în îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice a oamenilor.

Este arhicunoscut faptul că timpul petrecut afară, în aer liber, are beneficii importante pentru sănătate. Din cauza vieţii agitate şi a numeroaselor ore petrecut la locul de muncă, mulţi nu reuşim să alocăm timp pentru o banală plimbare prin natură. Cercetătorii au stabilit că o oră petrecută în fiecare zi în exterior ne ajută nu doar fizicul, ci şi psihicul.

În anii `80, japonezii au dezvoltat "Shinrin-yoku", ce s-ar traduce drept "baia de pădure“; vorbim despre o practică japoneză care promovează plimbarea prin pădure, în timp ce vă bucuraţi de aerul proaspăt, de verdeaţă şi de trilurile păsărilor, ca o soluţie pentru reducerea stresului, eliminarea simptomelor depresive şi pentru energizare. Abordarea niponilor se pliază pe numeroasele studii care au concluzionat că o plimbare printre copaci are o serie de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:

1. Elimină stresul

Mirosurile au un efect puternic asupra sănătăţii şi emoţiilor noastre, fiind, potrivit cercetătorilor, strâns legate de centrul emoţional din creier. Un studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea din Kyoto a evidenţiat că, după o plimbare în adâncul pădurii, subiecţii erau mai puţin stresaţi; şi asta pentru că arbori precum pinul, bradul, cedru şi chiparos conţin fitoncide, nişte substanţe volatile care sporesc tonusul general al organismului, au un efect benefic asupra sistemul nervos central şi reduc nivelul de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului.

2. Luptă cu depresia

Un studiu recent a descoperit că persoanele care locuiesc în apropierea zonelor împădurite au o sănătate mentală mai bună şi suferă mai puţin de anxietate şi depresie, o plimbare în acest cadru având efect calmant. Endorfinele secretate de creier când faci mişcare produc senzaţii pozitive şi revigorante, inhibând tristeţea, gândurile negative şi fataliste.

3. Îmbunătăţeşte somnul

Petrecerea unei nopţi în pădure poate face minuni. Ca fiinţe umane, suntem setaţi să ne trezim şi să ne culcăm odată cu soarele, iar fără lumina artificială din mediul urban, este mult mai uşor să intrăm în acest ritm şi să ne bucurăm de un somn odihnitor.

4. Reduce tensiunea arterială

Dacă suferiţi de diabet şi/sau hipertensiune arterială, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face pentru sănătate este să faceţi o plimbare prin pădure o dată la câteva zile. O drumeţie de o oră-două printre copaci poate face minuni pentru tensiunea arterială şi echilibrează nivelul zahărului din sânge, potrivit unui recent studiu japonez.

5. Ajută creierul să funcţioneze mai bine

S-a demonstrat că o plimbare prin pădure ori printr-o zonă verde, cu mulţi copaci, ajută memoria şi învăţarea. Grădiniţele amenajate la marginea pădurii sunt extrem de populare în Germania şi încep să câştige teren şi în Statele Unite sau Marea Britanie, întrucât stimulează dezvoltarea cognitivă a copiilor. Cei care îşi petrec timpul în astfel de unităţi de învăţământ au perfomanţe intelectuale superioare, o dexteritate sporită şi pot evalua mai bine riscurile, spre deosebire de micuţii educaţi într-un spaţiu închis.

Vă mai recomandăm:

Grădini desprinse din poveste. Unde se află oaza lui Yves Saint Laurent

Top 5 minuni arhitecturale ale lumii. Tunelul spectaculos construit la 100 de metri sub nivelul mării

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite