Cum se găteşte cea mai bună ciorbă de ceapă cu pui. Reţeta gospodinelor din „patria cepei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de ceapă ca la Pericei FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Ciorbă de ceapă ca la Pericei FOTO Facebook.com/Mircea Groza

O reţetă veche, învăţată de la gospodinele din comuna renumită pentru ceapa cultivată, este propunerea gastronomului sălăjean Mircea Groza pentru acest sfârşit de săptămână.

Ciorba de ceapă cu pui este un preparat absolut delicios, aromat şi săţios, nelipsit de pe mesele localnicilor din Pericei, comuna sălăjeană intrată în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare monument dedicat cepei şi pentru cea mai lungă cunună de ceapă din lume. Leguma care se cultivă în "patria cepei" de mai bine de jumătate de secol a ajutat generaţii întregi de localnici să îşi facă un rost în viaţă.

Cunoscutul bucătar sălăjean Mircea Groza ne nezvăluie secretele acestui fel de mâncare, aşa cum le-a aflat de la gospodinele din sat. 

Ca ingrediente, aveţi nevoie de circa 9-10 ceape, un pui, pastă de ardei sau boia, o jumătate de litru de smântână, 3-4 gălbenuşuri, sare.

ciorba de pui cu ceapa

Tăiaţi cepele la ambele capete, apoi le cufundaţi într-un vas cu apă, unde vor sta timp de aproximativ o jumătate de oră, după care le curăţaţi şi le tocaţi mărunt. Puneţi ceapa într-o oală de circa 3-4 litri, împreună cu patru linguri de ulei, puţină sare, şi amestecaţi în timp ce se înmoaie la foc mic. Adăugaţi bucăţile de carne de pui, încă puţină sare şi nişte pastă de ardei sau boia dulce, apă caldă cât să acopere carnea şi lăsaţi să fiarbă.

ciorba de pui cu ceapa

Când carnea este aproape gata, completaţi cu apă, apoi continuaţi fierberea. Între timp, pregătiţi un amestec dintr-o jumătate de litru de smântână de bivoliţă, gălbenuşurile şi o usturoi pisat (o căpăţână). Omogenizaţi totul, diluaţi amestecul cu zeama în care fierbe puiul, apoi răsturnaţi în oală, însă doar după ce aţi luat-o de pe foc.

Mai amestecaţi puţin, completaţi cu sare, daca mai este cazul, şi frunze de pătrunjel. Cei care preferă ciorbele acre, pot adăuga zeamă de varză.
Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Reţeta celui mai gustos gulaş. Care sunt ingredientele care îi dau savoare

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite