Cum se fac rulourile umplute cu cremă de brânză, desertul natural şi delicios, de pe vremea bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţetă simplă, naturală şi delicioasă era bucuria copilăriei bunicilor, mai cu seamă în preajma sărbătorilor. Este vorba despre rulouri cu cremă de brânză şi smântână - sau slederi pe tulhean, cum li se spune în Sălaj.

"Slederi pe tulhean" sau "turte pă cucute". Nu sunt termeni din alte limbi ci varianta în limbaj ardelenesc a rulourilor umplute cu cremă de brânză, un desert special ce se pregătea, se sărbători, în satele sălăjene.  „Se gătea doar de sărbătorile, fiind un desert mai special. Îmi plăcea să ajut la pregătirea aluatului, chiar dacă mai mult mă jucam cu el, în timp ce surorile mele mai mari mă certau dacă observau ce făceam. Era puţin mai greu de făcut mai ales la început, dar după ce reuşeai de câteva ori, era o distracţie să găteşti această mâncare”, îşi aminteşte lelea Mărie, o bunicuţă din localitatea sălăjeană Chichişa. De la ea a cules reţeta Tara Brânduşan, o elevă de la Colegiul Naţional "Silvania", implicată în proiectul „Gusturi vechi cu IMPACT azi”, derulat de Clubul de voluntariat IMPACT LEGO.

Mod de preparare:
 
Se freacă două ouă întregi cu două linguri de zahăr, puţină drojdie şi o cană de făină. Se frământă cu lapte, iar la final se pune puţin ulei sau untură pentru a obţine un aluat elastic. Se taie aluatul în fâşii de 1-2 centimetri şi acestea se înfăşoară pe forme cilindrice (pe vremuri, se foloseau bucăţi din tulpina porumbului - "tulhean", în denumirea populară), lungi de aproximativ 10 centimetri. Fâşiile de cocă se răsucesc în aşa fel încât să nu rămână loc între ele. Acestea se prăjesc în ulei încins, se scot din acesta şi se pun la scurs. După ce s-a răcit se umple cu brânză dulce din lapte de vacă şi smântână. În funcţie de preferinţă se poate pune zahăr pudră.

Pentru un plus de savoare, cât încă sunt calde, rulourile se pot da prin nucă măcinată.

Vă mai recomandăm:

Gusturi vechi cu IMPACT azi. Tinerii care ne învaţă cum se fac piroştele cu păsat şi sămânţă de hârban sau papricaşul cu cocoş şi găluşte

Românul care l-a cucerit pe Jamie Oliver cu pălincă de Sălaj: „I-am dat o pălincă făcută de mine, veche de 18 ani“

VIDEO Cum a ajuns un caiet de reţete din 1877 să producă un mare eveniment gastronomic, în 2015. Secretele unor mâncăruri româneşti rare


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite