Cum scapi de mirosul neplăcut al prosoapelor: sfaturi practice
0Din cauza greşelilor pe care le facem când spălăm rufe, prosoapele care ar trebui să fie moi, pufoase şi să emane un iz de proaspăt, capătă un miros neplăcut, stătut.
Probabil vi s-a întâmplat să constataţi, când strângeţi de la uscat prosoapele proaspăt spălate, că mirosul lor nu este deloc unul plăcut. Acest lucru s-ar putea datora depunerilor de detergent şi de balsam de rufe în maşina de spălat, dar şi umezelii excesive. Iată câteva soluţii eficiente şi la îndemână care te vor ajuta să îndepărtezi mirosul de stătut şi să te bucuri de prosoape parfumate.
1. Turnaţi o ceaşcă sau două cu oţet în cuva maşinii de spălat, înainte de a introduce prosoapele sau adăugaţi în compartimentul pentru balsam de de rufe, un păhărel cu oţet alb. Când vine vorba despre curăţare şi împrospătare, acest produs are efecte excelente; pe lângă că este ieftin şi ecologic, va înmuia ţesătura, făcând prosoapele moi şi pufoase, dar va şi elimina mirosul neplăcut.
2. Mirosul neplăcut poate fi determinat şi de utilizarea în exces a detergenţilor. Din dorinţa de a curăţa foarte bine rufele, poţi pune în prea mult detergent, care nu va fi înlăturat complet în timpul procesul de clătire. Astfel, va rămâne în fibrele prosoapelor, iar ţesătura va deveni aspră.
3. Presăraţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în cuvă şi lasaţi să acţioneze cel puţin o jumătate de oră, apoi adăugaţi rufele. Nu doar că este o metodă de igienizare a maşinii de spălat, dar acţionează foarte bine pentru eliminarea mirosurilor neplăcute.
4. Spălaţi prosoapele la o temperatură de 60 de grade. În felul acesta, detergentul se va dizolva mai bine şi va fi îndepărtat mai uşor în timpul procesului de clătire, iar eventualele bacterii din ţesătură vor fi distruse.
5. Evitaţi să folosiţi balsam de rufe, nu de alta dar acest produs lasă o peliculă pe ţesătură, care va afecta capacitatea de absorbţie şi uscare a prosoapelor.
6. Nu supraîncărca maşina de spalat, întrucât prosoapele au nevoie de mai multa apă pentru a se înmuia şi spăla. În plus, se vor clăti mai bine.
7. Asiguraţi-vă că aveţi o maşină de spălat curată, care nu emană un miros deranjant. O dată la câteva luni, curăţaţi aparatul cu atenţie. Puteţi folosi o soluţie specială din magazine sau să preparaţi una în casă din două căni de oţet alb, un sfert de cană de bicarbonat de sodiu şi un sfert de cană de apă spălaţi bine sertarul, compartimentul pentru detergent, cuva, garnitura de cauciuc. Desfaceţi furtunurile de alimentare şi de evacuare a apei şi curăţaţi-le cu detergent lichid, apoi clătiţi-le cu apă. Demontaţi filtrul, îndepărtaţi depunerile şi spălaţi-l cu apă şi detergent.
De asemenea, este important ca după orice ciclu de spălare să lăsaţi deschisă uşa maşinii pentru cel puţin 30 de minute.
8. Imediat ce prosoapele au fost spălate, scoateţi-le din maşina de spălat şi întindeţi-le la uscat. Ideal ar fi să le uscaţi pe balcon sau în aer liber; în felul acesta vor dobândi miros de proaspăt.
Mai puteţi citi:
10 lucruri care înfundă ţevile. De ce să nu confunzi toaleta cu coşul de gunoi