Cinci lucruri despre care nu ştiai că au fost inventate în China
0Mătasea, porţelanul, hârtia sau praful de puşcă sunt doar câteva dintre invenţiile pe care omenirea le datorează Chinei. Dincolo de acestea, cea mai populată ţară din lume se poate mândri şi cu alte invenţii, multe dintre ele parte din cotidianul fiecăruia dintre noi.
Site-ul ba-bamail.com a făcut o colecţie de produse pe care le folosim în viaţa de zi cu zi şi pe care le datorăm ingeniozităţii chinezilor.
Periuţa de dinţi
Îngrijirea danturii era un procedeu dificil în trecut, în multe ţări periuţa de dinţi fiind introdusă abia după epoca Renaşterii, până atunci oamenii apelând la scobitori, ţepii porcilor spinoşi, oase sau pene.
Prima periuţă de dinţi cu peri, uşor asemănătoare celei din zilele noastre, a fost inventată în timpul dinastiei Tang (619-907 e.n.), în China. Dispozitivul rudimentar avea mânerul de bambus şi peri din păr de porc. Abia în secolul al XVII-lea, aceste instrumente de curăţat dinţii au fost aduse în Europa de către comercianţii chinezi.
Zmeul
Zmeiele sunt obiecte de artă tradiţională chineză, ale căror origine datează de acum aproape 3.000 de ani. Primele zmeie se numeau Muyuan, erau confecţionate din lemn şi erau folosite în timpul operaţiunilor militare, pentru semnalizare, trimitere de mesaje, testarea vântului ori măsurarea distanţelor.
În timp, ele au devenit o formă de artă, decorate cu motive tradiţionale şi creaturi mitologice, fiindu-le dedicate chiar şi festivaluri, dar şi o jucărie zburătoare pentru copiii din întreaga lume.
Hârtia igienică
Poţi să îţi imaginezi viaţa fără acest banal obiect? Ei bine, înainte ca inspiraţii chinezi să inventeze hârtia, oamenii foloseau pentru igiena corporală post-defecare băţul cu buretele înmuiat în oţet, pietre, iarbă, muşchi de copaci sau lână.
Clopotul
Primele dovezi arheologice ale existenţei clopotului datează din îndepărtatul mileniu III î.e.n., din cultura Yangshao a Chinei neolitică. Iniţial, au fost realizate din ceramică, pentru ca în jurul anului 2000 î.e.n., să apară cele din bronz.
Bancnotele
Banii de hârtie sunt o altă invenţie inteligentă a chinezilor. China a adoptat hârtia prin secolul al II-lea î.e.n., iar dezvoltarea bancnotei a început în timpul dinastiei Tang în timpul secolului al VII-lea. Banii de hârtie adevăraţi au apărut abia în secolul al XI-lea, în timpul dinastiei Song.
Mai puteţi citi:
Cele mai bizare practici din istorie: copii ţinuţi la aer în cuşti sau trimişi prin poştă la bunici