Cât de eficiente sunt leacurile băbeşti pentru diabet - răspunsul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii sunt sceptici în privinţa remediilor naturiste în caz de diabet
Medicii sunt sceptici în privinţa remediilor naturiste în caz de diabet

Diabetul obligă persoana bolnavă să îşi schimbe stilul de viaţă, să aibă o alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi şi dulciuri. Fitoterapeuţii susţin că leacurile bunicii pot contribui la normalizarea glicemia. Ce spuns însă medicii?

Diabetul este o problemă de sănătate care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă. Această afecţiune cronică apare în contextul unei hipoproducţii pancreatice de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce.

Printre cauzele care duc la instalarea bolii se numară alimentaţia dezechilibrată, excesul de dulciuri, stresul, obezitatea, sedentarismul, moştenirea genetică, autoanticorpii. În aceste condiţii, schimbările stilului de viaţă şi a alimentaţiei sunt mai mult de cât importante. În plus, susţin fitoterapeuţii, remediile naturiste pot fi de un real ajutor diabeticilor.

În volumul “Sănătate din farmacia Domnului”, Maria Treben susţine că frunzele de afin au acţiune hipoglicemiantă dovedită. Totuşi, subliniază ea, este important ca frunzele să fie recoltate corect, numai înainte de coacerea fructelor: “Mirtilina conţinută de frunza de afin înainte de coacerea fructelor nu numai că scade glicemia, ci poate să înlături boala complet. Patru linguri de frunze de afin se lasă la macerat în doi litri de apă rece; se fierbe până scade la jumătate. Se consumă de trei ori pe zi, câte o ceaşcă”.

Cu toate acestea, Treben atrage atenţia că tratamentul curativ cu ceai din frunze de afin nu are voie să fie făcut decât sub controlul medicului şi că „supravegherea medicală trebuie să aibă loc în orice caz”. În lista tratamentelor din natură, terapeuta aminteşte extractul de urzici, zeama de varză acră, morcovii proaspeţi, ceapa şi usturoiul, ceaiul din frunze şi mlădiţe de soc. Proprietăţi curative ar avea şi rădăcina de obligeană: „Se lasă o ceaşcă cu apă rece peste noapte cu o linguriţă rasă de rădăcină de obligeană, se încălzeşte uşor a doua zi, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă (şase înghiţituri pe zi)”.

Tot pentru diminuarea zahărului din sânge, Maria Treben sugerează salata din păpădia culeasă la începutul primăverii, cu menţiunea că trebuie alese doar tulpinile gălbui-lăptoase, precum şi salata din rădăcinile de cicoare înmuiate bine în apă şi spălate.

Varianta specialiştilor

Medicul Marius Călinici, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, se arată, însă, sceptic cu privire la aceste recomandări naturiste: „Din experienţa mea, pot spune că utilizarea tratamentelor naturiste la bolnavii de diabet nu a dat rezultate nici măcar pe termen scurt. Valul de informaţii cu privire la remediile alternative este foarte mare, iar utilizarea medicamentelor naturiste a devenit o modă în toată gama de patologie”.
 

Medicul ţine să atragă atenţia celor care aleg, totuşi, să se trateze cu leacuri din natură, că este esenţial să îşi monitorizeze nivelul de glucoză din sânge. „Nu voi recomanda astfel de tratamente, dar, atâta timp cât glicemia merge bine, nu îi pot interzice pacientului să apeleze la leacurile băbeşti. Important este să aibă un control glicemic eficient”, mai spune dr. Călinici.

Vă mai recomandăm:

Care sunt beneficiile uleiului de muşeţel şi cum se prepară acest leac-minune

Diamantele din farfurie: cât costă delicatesele cu trufe în restaurantele de lux ale lumii

Pseudocerealele, micile bombe de nutrienţi şi vitamine. Care sunt beneficiile acestor superalimente

Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite