Care sunt beneficiile uleiului de muşeţel şi cum se prepară acest leac-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru uleiul de muşeţel, florile trebuie să fie culese pe soare
Pentru uleiul de muşeţel, florile trebuie să fie culese pe soare

Uleiul din flori de muşeţel este considerat drept unul dintre uleiurile cu cele mai complexe efecte medicinale, motiv pentru care este folosit frecvent în medicina populară.

Uleiul de muşeţel este apreciat pentru multiplele lui proprietăţi, fiind recomandat atât pentru uz intern, cât şi extern. În lucrarea sa, "Sănătate din farmacia Domnului", Maria Treben susţine că acest tip ce ulei era folosit încă din antichitate "ca frecţie contra nevralgiilor şi a reumatismului articular". Potrivit aceleiaşi surse, "la vechii egipteni, muşeţelul era considerat, datorită puterii sale de a scădea febra, drept floarea zeului soarelui", iar "în vechile cărţi despre plate medicinale se precizează că uleiul de muşeţel alungă oboseala membrelor".

Printre beneficiile pentru sănătate ale uleiului esential de muşeţel, fitoterapeuţii amintesc proprietăţile sale antispasmodice, antiseptice, antibiotice, antiinflamatoare, cicatrizante,  analgezice, hepatice, digestive , tonice, bactericide, sudorifice, anti-infecţioase sau vermifuge.

Acest produs se foloseşte frecvent în aromaterapie, aroma de muşeţel ajutând în lupta cu depresia şi oferă energie pozitivă. Graţie proprietăţilor calmante şi antiinflamatorii, uleiul este un bun remediu în tratamentul iritaţiilor de pe piele, arsurilor şi înţepăturilor de insecte şi ajută digestia.

Fitoterapeuţii îl recomandă şi pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi în tratamente cosmetice. Uleiul de muşeţel face minuni cu tenul sensibil şi uscat, fiind rapid absorbit în piele, pe care o catifelează şi o tonifică. Poate fi utilizat şi în tratamentele pentru păr, ajutând la creşterea rezistenţei firului de păr, stimulând refacerea acestuia şi oferindu-i strălucire.

Cum se prepară uleiul de muşeţel

Umpleţi o sticlă cu flori de muşeţel, culese în soare, fără a le îndesa. Turnaţi peste ele ulei de măsline presat la rece (uleiul trebuie să acopere florile), după care sigilaţi sticla şi aşezaţi-o pentru 14 zile în soare, recomandă Maria Treben. Strecuraţi uleiul foarte bine pentru a nu rămâne nicio urmă de flori. Se păstrează la frigider. Este recomandat ca florile să fie uscate în prealabil, pentru a nu risca formarea mucegaiului.

Vă mai recomandăm:

Pseudocerealele, micile bombe de nutrienţi şi vitamine. Care sunt beneficiile acestor superalimente

10 sfaturi esenţiale ca să ai un stomac sănătos. Semnele clare care trebuie să te trimită obligatoriu la doctor

De ce se formează unghiile încarnate. Top 4 metode banale de prevenire a afecţiunii grave şi chinuitoare

Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

Cum scăpăm de aspectul de coajă de portocală al pielii: secretele unui masaj anticelulitic eficient

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite