Capsula timpului: document îngropat în urmă cu un secol şi jumătate la baza unei fundaţii, descoperit întâmplător de nişte muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentul datează, cel mai probabil, din 1879, când a fost construită casa
Documentul datează, cel mai probabil, din 1879, când a fost construită casa

Descoperire inedită la baza fundaţiei Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj. Un document vechi a fost găsit de muncitorii ce lucrează la refacerea fundaţiei clădirii.

Un document vechi, băgat într-o sticlă, exact ca cel lansate în apele mării de naufragiaţi, a fost descoperit miercuri, 11 noiembrie, la baza fundaţiei casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj, acolo unde o echipă de muncitori lucrează la consolidarea imobilului aflat în pragul prăbuşirii. Documentul este scris în limba maghiară şi – potrivit preotului Cristian Borz, în a cărui administrare se află casa – este posibil să conţină numele meşterilor care au lucrat, în urmă cu un secol şi jumătate, la construcţia imobilului.

”Am reuşit să descifrăm până acum un cuvânt, care s-ar traduce ca zidar, şi trei nume, probabil ai zidarilor care au lucrat la construcţia casei”, spune preotul.

Potrivit părintelui Borz, partea de sus a documentului este foarte deteriorată, motiv pentru care se mai disting doar câteva litere. ”Pentru a vedea ce reprezintă acest document, am trimis fotografii cu el la trei cunoscători de limba maghiară şi în această după-amiază îl vor analiza. Am înţeles că există şi un program informatic care ajută de reconstituire unor documente de acest fel”, adaugă el.

Documentul va fi expus în muzeul amenajat de preot la subsolul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, urmând ca, după ce Casa Memorială Iuliu Maniu va fi reabilitată, muzeul să fie mutat acolo. ”Din păcate, sticla în care se afla documentul s-a spart. Muncitorii au dat cu cazmaua în ea”, precizează preotul.

document
document
document

Reamintim că, săptămâna trecută, la Bădăcin, au început lucrările de refacere a fundaţiei Casei Memoriale Iuliu Maniu, considerate de primă urgenţă pentru salvarea imobilului de patrimoniu ce a aparţinut familiei fostului premier al României. Finanţarea este asigurată din banii adunaţi în cadrul Campaniei publice ”Salvaţi istoria naţională, salvaţi casa lui Iuliu Maniu”.

Cei ce doresc să contribuie în continuare la salvarea acestei pagini de istorie naţională pot să doneze pentru refacerea pereţilor şi acoperişului casei în următoarele conturi:


Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.
 

Povestea casei de pe Dealul Ţarinii

Clădirea - un cochet (cândva) conac - a fost construită în anul 1879, la Bădăcin, în Sălaj, de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic. Iuliu Maniu a lăsat-o prin Testamentul din 1941 de la Braşov, la fel ca şi întreaga sa avere, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Întreaga proprietate a fost, însă, naţionalizată, în perioada comunismului, după arestarea lui Iuliu Maniu, în 1947, ea fiind transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În ciuda numeroaselor demersuri, clădirea nu a ajuns nici până astăzi în proprietatea Bisericii, aşa cum şi-ar fi dorit Iuliu Maniu. În urmă cu câţiva ani, casa a fost dată, totuşi, de către Consiliul Judeţean Sălaj, în folosinţă gratuită Parohiei Greco-Catolice Bădăcin. Din cauza faptul că nu este proprietar, Biserica nu poate depune proiecte de finanţare pentru reabilitarea clădirii.

Vă mai recomandăm:

Cum era Iuliu Maniu ca licean: fostul premier al României era elev eminent şi era pasionat de literatură, deşi învăţa în limba maghiară

Cum a fost transformat un conac boieresc ruinat în dispensar medical. „Minunea“ s-a petrecut într-un sătuc din Ardeal

Probleme cu reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Surpriza neplăcută de care au avut parte constructorii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite