Beneficiile „vitaminei soarelui“. Cât de periculos este deficitul de vitamina D şi cum asigurăm un aport adecvat
0Vitamina D, care joacă un rol esenţial în absorbţia calciului din alimente, este singura vitamină pe care omul o poate lua şi din alte surse decât din hrană. Tot ce trebuie să facem este să ne expunem razelor de soare.
Vitamina D are un rol esenţial pentru sănătate, fiindu-i recunoscută proprietatea de a facilita absorbţia calciului în organism, de a menţine densitatea osoasă şi de a preveni osteoporoza. Cele mai noi cercetări arată că vitamina D protejează în numeroase situaţii.
Un studiu efectuat de către specialiştii Clinicii Mayo, au stabilit că persoanele care primesc mai multă vitamină D şi se expun mai mult la soare prezintă un risc mai scăzut de scleroză multiplă.
Un alt studiu realizate pe mai mult de 3.000 de familii, la care au contribuit cercetătorii de la Oxford şi de la trei universităţi canadiene, a concluzionat că oamenii care se află în zonele cu climă rece, cu puţin soare, ar trebui să ia suplimente de vitamina D pentru a preveni afecţiunile autoimune.
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul din alimente, care formează şi menţine oasele puternice. Un aport suficient de vitamină D şi calciului poate ajuta la prevenirea osteoporozei şi a fracturilor osoase.
La copiii mici, deficitul de vitamina D produce rahitism, boală manifestată prin deminerializarea incorectă a ţesutului osos, cu oprire în creştere şi deformarea oaselor, explică medicul de familie Olimpia Moigradean. "Profilaxia rahitismului se poate face încă din timpu perioada intrauterină, şi priveşte atât viitoarea mamă, cât şi bebeluşul. Aceasta se face prin expunerea moderată la soare, consum de alimente bogate în vitamina D sau prin medicaţie. Este important ca sugarul să fie alăptat exclusiv până la vârsta de şase luni, iar în situaţiile în care alăptarea nu este posibilă, să fie hrănit cu lapte-formulă. De asemenea, este esenţial ca bebeluşul să fie expus la soare, cu moderaţie şi în special dimineaţa. După începerea diversificării, copilului i se vor oferi alimente bogate în vitamina D: gălbenuş de ou, ficat de vită, peşte, lactate nedegresate", explică medicul.
Tot mai multe studii evidenţiază că deficitul de vitamină D este un factor de risc pentru problemele cardiovasculare, precum infarctul, insuficienta cardiacă ori accidentele vasculare cerebrale, dar şi pentru unele afecţiuni asociate bolilor cardiovasculare - hipertensiunea arterială ori diabetul zaharat.
Mai puteţi citi:
Cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale. Cum ne putem proteja de boala numită „ucigaşul tăcut“
Tuberculoza, o boală care poate ucide. Simptomele care trebuie să te trimită la medic