Vasluienii refuză tratamentul cu anticorpi monoclonali de frică să nu se facă experimente pe ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a primit zece flacoane de anticorpi monoclonali pentru pacienţii COVID, însă medicii au administrat până la această oră o singură doză. Doi pacienţi eligibili pentru administrarea tratamentului au refuzat de teamă ca medicii să nu facă experimente pe ei.

Amestecul de anticorpi monoclonali REGN-COV2, dezvoltat de compania farmaceutică americană Regeneron, a fost aprobat în Statele Unite, apoi în februarie 2021 a primit şi recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului. Potrivit EMA, medicamentul se administrează sub formă de picături şi este recomandat în tratarea pacienţilor care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă risc ridicat de a evolua spre o formă gravă de COVID-19.

Potrivit specialiştilor din domeniul sănătăţii, tratamentul cu anticorpi trebuie administrat pacienţilor în spitale la debutul bolii, în primele şapte zile de la momentul când apar primele simptome. În cazul celor care au deja afectare pulmonară semnificativă, medicamentul nu mai are niciun efect, a explicat Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul ”Matei Balş”.

În urmă cu două săptămâni, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui a primit 10 doze cu anticorpi monoclonali, însă medicii infecţionişti au reuşit să administreze până acum un singur tratament, unei femei din municipiul Vaslui care suferă de o boală autoimună.  Ana Rinder, managerul unităţii sanitare, a declarat că majoritatea pacienţilor nu sunt eligibili pentru că ajung la spital abia după ce starea de sănătate li se agravează foarte mult.

”Este destul de dificil să găsim pacienţi eligibili pentru acest tratament pentru că majoritatea persoanelor care ajung la spital cu COVID-19 vin după ziua a şaptea. Foarte puţini vin la apariţia primelor simptome. Până în prezent, din cele zece doze primite, medicii au administrat un singur tratament, unei paciente nevaccinate, care avea contraindicaţii medicale pentru că suferea de o boală autoimună. În afară de această pacientă, au fost două persoane eligibile, însă au refuzat să-şi dea consimţământul, pe motiv că nu vor să se facă experimente medicale pe ele”, a declarat managerul SJU Vaslui pentru Vremea Nouă.

Apel la medicii de familie

Pentru ca dozele să nu rămână nefolosite, unitatea sanitară a apelat la medicii de familie pentru a convinge persoanele infectate cu Sars-CoV-2 şi care au multiple comorbidităţi să meargă la spital din primele zile ale bolii.

“Acest tratament este la liber, însă marea problemă e că nu vrea nimeni să îl facă. Din acest motiv, la raportul de gardă de luni l-am invitat pe reprezentantul Colegiului Medicilor de Familie Vaslui pentru a informa medicii de familie despre existenţa acestui tratament. Am ales această metodă pentru că o persoană care se confruntă cu primele simptome ale bolii, prima şi prima dată sună la medicul de familie. Noi vrem să apelăm la sprijinul medicilor de familie pentru ca pacienţii eligibili să beneficieze de acest tratament din timp, să nu stea acasă până când starea de sănătate li se agravează foarte tare”, a mai precizat Ana Rinder.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

De ce sunt reticente spitalele din România la terapia cu anticorpi monoclonali

Pe cine ajută tratamentul cu anticorpi monoclonali. Dr. Simin Aysel Florescu: „Eficacitatea lor se apropie de zero după această zi“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite