Vaslui: Portret/ Marius Dohotaru îi ajută pe copiii cu dizabilităţi să meargă singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialistul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui le oferă sprijin copiilor cu handicap să aibă o viaţă normală.

A intrat în sistemul de asistenţă socială în urmă cu 10 ani. Imediat după ce a ieşit de pe băncile Facultăţii de Filosofie, specializarea asistenţă socială, s-a angajat la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap (CSCCH) din Vaslui.

Nu a ştiut că va lucra cu micuţi cu handicap

„La vremea aceea, Direcţia pentru Protecţia Copilului era singura instituţie din oraş care făcea angajări în acest domeniu. Întâmplarea a făcut să lucrez într-un centru de recuperare pentru copiii cu handicap“, explică Marius.

Tânărul recunoaşte că nu a citit cu atenţie anunţul de angajare şi a fost puţin luat pe nepregătite. „Nu am citit cu atenţie anunţul din ziar şi nu am ştiut exact grupul ţintă cu care voi lucra. Abia la interviu am aflat că voi avea grijă de copiii cu dizabilităţi“, mai povesteşte Marius. Tânărul spune că prima dată a fost oarecum speriat, dar în acelaşi timp a luat totul ca pe o mare provocare.

„După atâţia ani de când lucrez la centru pot spune că am crescut împreună cu mulţi dintre copii. Sunt micuţi cu care îmi petrec timpul în fiecare zi de când s-a înfiinţat centrul. Dacă la început eram speriat, acum pot spune că aceşti copii fac parte din viaţa mea“, explică vasluianul. În acest moment, beneficiază de serviciile centrului 140 de copii. În fiecare zi, Marius împreună cu ceilalţi 25 de specialişti din istitituţie trebuie să facă totul pentru ca micuţii să aibă o şansă la viaţă normală, să poată urma cursurile unei şcoli şi să devină independenţi.

Pune copiii pe picioare, deşi câştigă puţin

Cea mai mare satisfacţie a celor care lucrează la centru este atunci când un copil poate merge la şcoală pe picioarele lui. Marius îşi aminteşte şi acum ce emoţii a avut când un pacient a reuşit să meargă fără ajutor la şcoală. „Am avut un beneficiar care a venit la noi adus în braţe şi care a plecat pe picioarele lui după câţiva ani. În acest caz, un merit deosebit l-a avut kinetoterapeutul. Acestea sunt momentele care mă fac să plâng şi care ne încurajează pe noi toţi să luptăm în continuare, în ciuda faptului că muncim pe numai 500 de lei pe lună“, a concluzionat Marius.

Profil
Născut. 16 septembrie 1982, la Vaslui.
Studii. Master în Management public european la UMF Iaşi, promoţia 2008.
Familie. Este căsătorit şi are o fetiţă de 1 an şi 4 luni.

Întrebări şi răspunsuri
A fost vreun caz care te-a marcat profund?
A fost cazul unui copil care acum câţiva ani a avut un tragic accident la ştrand. Acel copil care era plin de viaţă şi eminent la învăţătură, a ajuns imobilizat la pat pentru toată viaţa. Suferinţa părinţilor m-a marcat enorm, mai ales că sunt părinte. M-a durut faptul că o clipă de neatenţie a distrus şi un copil, dar şi o familie.
Nu e grea această meserie?
Nu e grea, e foarte grea. Este foarte mult de muncă şi nu ai un feedback care să te impulsioneze. Mulţi copii vin la centru pentru întreţinere şi, dacă măcar unul din zece ar reuşi să plece pe picioarele lui, ne-am încărca cu mai multă energie pozitivă. Dar, aşa cum am mai spus, atunci când alegi să munceşti cu sufletul uiţi de greutăţi, de hibele sistemului şi de neajunsurile financiare.

Ce-i place
Lui Marius îi place să îşi petreacă timpul liber cu prietenii. „Prefer grătarul în aer liber şi îmi place să joc football-tenis. Acum nu prea mai am timp de toate astea, deoarece, mai nou, când ajung acasă timpul liber i-l dedic fetiţei mele“, a spus vasluianul.

Ce nu-i place
„Urăsc birocraţia din România. De fiecare dată când vrei să faci ceva, statul îţi pune beţe în roate. Cred că cel mai bine ar fi ca instituţiile publice cheie să fie conduse de manageri străini, ca să se rezolve această situaţie“, a încheiat Marius.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite