Stareţ obligat prin decizie judecătorească să scoată termopanele cu care a sluţit mănăstirea. Clădirea „modernizată“, atestată în vremea lui Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stareţul Vichenţie a preluat mănăstirea monument istoric în anul 2007
Stareţul Vichenţie a preluat mănăstirea monument istoric în anul 2007

Stareţul Mănăstirii Rafaila din judeţul Vaslui, călugărul Vichenţie, judecat pentru ”sluţirea” unei mănăstiri monument istoric, a fost obligat de judecători să readucă lăcaşul de cult la forma lui iniţială. Dacă nu va respecta hotărârea judecătorească, călugărul riscă un nou dosar penal.

Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural (DCPC) Vaslui în dosarul în care stareţul Mănăstirii Rafaila a fost trimis în judecată pentru efectuarea de lucrări de modernizare a lăcaşului de cult, fără a avea vreun aviz de la Ministerul Culturii. 

În primă instanţă, Judecătoria Vaslui a decis renunţarea la aplicarea unei pedepse stareţului Vichenţie, aplicându-i acestuia doar un avertisment  şi atrăgându-i atenţia acestuia cu privire la faptul că dacă, în intervalul de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărâri, va mai comite o altă  infracţiune, nu se va mai putea dispune renunţarea la aplicarea pedepsei ci se va plicata direct o pedeapsă. 

Judecătorii din Vaslui nu au făcut însă precizări în legătură cu situaţia concretă a lăcaşului de cult, astfel că reprezentanţii DCPC Vaslui au contestat sentinţa şi au solicitat Curţii de Apel Iaşi să îl oblige pe stareţ să readucă mănăstirea la forma ei iniţială.

Judecătorii instanţei de control judiciar au admis apelul şi au hotărât, definitiv, ca stareţul să îndepărteze lucrările efectuate fără aviz şi să readucă mănăstirea la forma ei iniţială. Pe cheltuiala proprie şi respectând prevederile legale privind restaurarea clădirilor de patrimoniu. Dacă nu se va conforma sentinţei, riscă un nou dosar penal pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

Specialiştii de patrimoniu, consultaţi de Adevărul, au precizat că urmare a sentinţei Curţii de Apel Iaşi, stareţul Mănăstirii Rafaila va trebui să iniţieze demersurile legale atât îndepărtarea lucrărilor efectuate fără aviz, cât şi pentru readucerea lor la forma iniţială. El are obligaţia de plăti un expert avizat de Ministerul Culturii în vederea efectuării unui proiect şi, ulterior, a lucrărilor de restaurare, la rândul lor condiţionate de obţinerea avizului de specialitate.

Având în vedere că în latură penală, sentinţa instanţei de fond a rămas neschimbată, stareţul are termen doi ani de zile pentru a pune în practică hotărârea instanţei.

Monument istoric, modernizat după ureche cu meşteri amatori

Călugărul Vichenţie, pe numele său de mirean Virgil Lupu, a preluat administrarea monumentului istoric Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din cadrul Mănăstirii Rafaila pe 30 mai 2007. Tot atunci a primit obligaţiile de folosinţă ale monumentului istoric.

Deşi în înscrisul de preluare se preciza că orice intervenţie asupra monumentului istoric trebuie să respecte condiţii speciale de autorizare, în cursul lunii mai 2015, stareţul Vichenţie a efectuat lucrări de modernizare a mănăstirii cu o echipă de muncitori amatori, constând în placaj soclu cu piatră, lucrări de zugrăvire la exterior-interior, înlocuire cercevele de la nivelul pereţilor, înlocuire învelitoare, înlocuire pardoseală din lemn cu marmură, înlocuire ferestre şi uşa de acces în biserică din latura de vest cu uşă din profil PVC, iar la exterior, în jurul ferestrelor, a fost executat un ancadrament din piatră aparentă.

Imagine indisponibilă

Reprezentanţii Ministerului Culturii au comunicat anchetatorilor că lucrările efectuate nu au avut aviz de specialitate.  Aceştia au precizat că ”se impun a fi îndepărtate şi a se reveni la forma iniţială în ceea ce priveşte golurile ferestrelor, uşilor pridvorului, finisajele faţadelor fără placaje din piatră, în baza unei documentaţii tehnice avizate”.
Fiind audiat în calitate de suspect şi inculpat, stareţul Mănăstirii Rafaila şi-a rezervat dreptul de a nu face declaraţii cu privire la lucrările efectuate la monumentul istoric pe care îl administrează. Documentele istorice atestă înfiintarea Mănăstirii Rafaila în timpul domniei lui Stefan cel Mare. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite