Spitalul din Murgeni și Mănăstirea Florești, amendate pentru încălcări grave ale normelor sanitar-veterinare

0
Publicat:

Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit nereguli grave atât la Mănăstirea Florești, cât și la spitalul de Pishiatrie din Murgeni, județul Vaslui. Ambele unități au fost amendate cu zeci de mii de lei pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare care au dus la moartea a trei oameni.

Trei pacienți de la spitalul de Psihiatrie din Murgeni au murit FOTO Facebook
Trei pacienți de la spitalul de Psihiatrie din Murgeni au murit FOTO Facebook

O toxiinfecție alimentară severă a făcut ravagii printre pacienții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui, după ce au mâncat pește prăjit primit de pomană de la mănăstirea Florești, dar și conserve de pește de la spital. Autoritățile au amendat ambele unități și au prelevat probe pentru a stabili sursa infecției, iar polițiștii au deschis dosar penal.

Directorul adjunct al DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că și spitalul de Psihiatrie din Murgeni a fost amendat pentru „încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor la producerea, prelucrarea, distribuția, punerea pe piață sau comercializarea alimentelor sau a hranei pentru animale”.  

Sancționarea unității medicale s-a făcut în baza articolului 6, alineatul a, punctul 10 din HG 984/2005, care prevede o amendă de 10.000 de lei.

„Au primit hrană de la autorități neautorizate și ne-au pus în imposibilitatea de a stabili trasabilitatea a respectivelor alimente. Noi am solicitat o plajă mai largă de analize, ce include examene bacteriologice, fizicochimice și toxicologice”, a explicat directorul adjunct al DSVSA Vaslui.

Alarma a fost dată miercuri seara, când 20 de pacienți de la spitalul de Psihiatrie din Murgeni și zece angajați ai unității medicale au fost aduși la spitalele din Bârlad și Vaslui cu simptome digestive, vărsături și diaree.

Reprezentanții spitalului de Psihiatrie ceruseră asistență medicală de urgență după ce mai mulți pacienți începuseră să se simtă rău. Patru pacienți au fost găsiți în stop cardio-respirator de către echipajele medicale, iar în cazul a trei dintre aceștia nu s-a reușit resuscitarea. Al patrulea pacient a fost transportat în stare gravă la spitalul din Bârlad. 

La scurt timp, la nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o celulă de criză, iar inspectori de la Direcția de Sănătate Publică și DSVSA Vaslui au prelevat probe de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni și de la mănăstirea Florești, care au fost trimise pentru analize la Institutul Național de Sănătate Publică.

Inspectorii au stabilit că cei 140 de pacienți internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au beneficiat marți de o masă caritabilă oferită de Mănăstirea Florești din județul Vaslui, când s-a sărbătorit „Intrarea Maicii Domnului în biserică”. Pacienții au mâncat la prânz ciorbă de perișoare din pește și pește pangasius prăjit, gătite la mănăstire, iar la cină au primit de la spital conserve de pește.

„Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la Institutul de Medicină Legală Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Mănăstirea, amendată cu 40.000 de lei

Inspectorii DSVSA Vaslui au amendat mănăstirea Florești cu 40.000 de lei pentru nerespectarea nornelor sanitar-veterinare, au pus sub sechestru 100 de kilograme de pește Pangasius pe care l-au găsit în bucătăria mănăstirii și au ridicat 1.000 de conserve de pește din incinta spitalului din Murgeni.

Mănăstirea Florești le-a servit pacienților o masă cu pește Pangasius FOTO episcopiahusilor.ro
Mănăstirea Florești le-a servit pacienților o masă cu pește Pangasius FOTO episcopiahusilor.ro

„Mănăstirea a fost sancționată pentru că nu e permis să dai fără autorizație sanitar-veterinară, mai ales către un spital. S-a sechestrat peștele, se analizează probele de alimente - pește, borș, conserve de pește și icre. De astă noapte președintele ANSVSA a dispus celula de criză, suntem în alertă. Depozitele de unde au fost luate aceste conserve sunt verificate”, a explicat Mihai Pintea, medic în cadrul DSVSA Vaslui.

Starețul mănăstirii Florești, Ariton Iezechiel, spune că este exclus ca pomana să fie sursa toxiinfecției alimentare, în condițiile în care și oamenii de la mănăstire au servit aceeași mâncare și nu au nimic.

Ariton Iezechiel neagă că pomana servită la mănăstire ar fi sursa toxiinfecției FOTO Vremea Nouă
Ariton Iezechiel neagă că pomana servită la mănăstire ar fi sursa toxiinfecției FOTO Vremea Nouă

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a emis o alertă națională pentru retragerea de la comercializare atât a loturilor de conserve, cât și a peștelui Pangasius servit la mănăstire.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

IPJ Vaslui a deschis dosar penal în acest caz pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

„La data de 22 noiembrie 2023, Poliţia oraşului Murgeni a fost sesizată, prin apel la numărul 112, la diverse intervale de timp, cu privire la faptul că trei pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni, un bărbat şi două femei, cu vârste cuprinse între 46 şi 54 de ani, domiciliaţi în oraşul Murgeni, au fost găsiţi în stare de inconştienţă. Echipajele de ambulanţă au efectuat manevre de resuscitare, însă fără niciun rezultat, fiind declarat decesul acestora. În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă", au precizat reprezentanţii IPJ  Vaslui.

Inspectorii DSVSA Vaslui au constatat că mănăstirea Florești nu deține autorizație pentru a oferi mâncare în regim de catering și au sigiliat bucătăria lăcașului de cult. Au fost prelevate probe microbiologice, probe de alimente şi probe de apă, în condițiile în care autorităţile iau în calcul inclusiv varianta ca sursa de alimentare cu apă a spitalului din Murgeni să fi fost contaminată.

De altfel, conducerea spitalului de Psihiatrie din Murgeni a hotărât să nu se mai consume mâncare,și nici apă la unitatea medicală până la finalizarea anchetei epidemiologice.

Inspectorii sanitar-veterinari au identificat și furnizorii de pește și conserve și fac în prezent verificări și la firmele respective.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite