Sentinţă de tip „post-mortem“ în revolta anti-şist. Prefectura Vaslui, obligată de instanţă să organizeze referendum pentru demiterea primarului de Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul de Pungeşti este acuzat de localnici că i-a trădat
Primarul de Pungeşti este acuzat de localnici că i-a trădat

Judecătorii Curţii de Apel Braşov au decis definitiv obligarea Prefecturii Vaslui să organizeze referendum privind demiterea primarului din Pungeşti, după ce în urmă cu doi ani Instituţia Prefectului a refuzat cererea localnicilor, care protestau împotriva exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei lor.

În noiembrie 2013, peste 1.000 de localnici din comuna vasluiană Pungeşti au cerut demiterea primarului Mircia Vlasă, revoltaţi că acesta a concesionat 1,94 ha teren, din proprietatea personală, companiei americane Chevron, care, pe 3 octombrie 2013 obţinuse avizele necesare pentru amenajarea primei sonde privind explorarea gazelor de şist din România, în perimetrul Siliştea Pungeşti. 

Primarul Mircia Vlasă a închiriat terenul companiei americane ştiind că acolo urmează să fie amplasată sonda de explorare şi în ciuda faptului că membrii Consiliului Local Pungeşti au votat împotriva exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei.

Localnicii au înaintat o cerere Prefecturii Vaslui prin care solicitau organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircia Vlasă. Solicitarea a fost respinsă de Prefectura Vaslui, după ce primarul a depus o plângere la poliţie, invocând că parte din semnături ar fi fost falisificate. Hotărârea Prefecturii Vaslui a fost atacată în instanţă, demersul juridic fiind susţinut de cinci asociaţii civice, doi localnici din Pungeşti şi directorul unui ziar local din Vaslui.

Iniţial, pe 5 martie 2013, Tribunalul Braşov a respins cererea semnatorilor de la Pungeşti. Aceştia au atacat decizia, iar miercuri, 16 decembrie, Curtea de Apel Braşov a admis recursul. ”Obligă Prefectul să emită ordin privind demararea referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Pungeşti, judeţul Vaslui”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Braşov.



Deşi au trecut au trecut doi ani de la protestele fără precedent, la Pungeşti, localnicii nu au uitat că primarul nu le-a apărat interesele şi susţin în continuare demiterea acestuia. Primarul Mircia Vlasă este acuzat că în cele trei mandate de când se află la conducerea comunei nu şi-a urmărit decât interesele personale, însăşi modul prin care a dobândit terenul pe care ulterior l-a concesionat companiei Chevron fiind unul dubios, procurorii având o anchetă în lucru în acest sens.

image

Prefectul Vasluiului, Andrei Puică, a declarat pentru Mediafax: "Aşteptăm şi noi comunicarea de la instanţă, după care vom urma paşii legali. Voi informa Guvernul cu privire la hotărârea dată de Curtea de Apel Braşov şi vom solicita şi un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la acest subiect".

Localnic: ”Primarul a trădat comuna”

Sătenii îi cer primarului să demisioneze, apreciind că acesta este ultimul gest de onoare pe care îl mai poate face. ”Decât să cheltuie Guvernul banii pentru un hoţ, care timp de 12 ani, cât a fost primar, nu a urmărit decât să-i fie lui bine, mai degrabă ar pleca singur de la Primărie. Vă spun cu toate sinceritatea, că lumea îl urăşte şi nu îl va ierta niciodată pentru că a trădat comuna, pentru că nu a făcut nimic pentru această comună. Ne-a reclamat la Poliţie că semnăturile sunt false, a fost împânzit satul de poliţişti şi s-a văzut că semnăturile prin care ceream organizarea unui referendum sunt reale. E bine că s-a făcut dreptate, vine târziu această sentinţă, dar mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat pentru ”Adevărul” Constantin Butnaru, unul dintre semnatarii cererii înaintate Prefecturii Vaslui în noiembrie 2013.

Zeci de săteni, executaţi silit pentru amenzile din 2013

Un alt localnic din Pungeşti, implicat activ în timpul protestelor de la sfârşitul anului 2013, Costică Spiridon sentinţa Curţii de Apel Braşov este o victorie amară pentru localnicii care, după doi ani, s-au trezit executaţi silit pentru amenzile aplicate în urma protestului din 7 decembrie 2013, când au fost dărmate gardurile care împrejmuiau perimetrul concesionat Companiei Chevron.

image

 Sătenii susţin că au fost încurajaţi de reprezentanţii ONG-urilor să dărâme gardurile şi chiar ar fi primit promisiuni că amenzile le vor fi anchitate de aceştia. În urma anchetei derulate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui 40 de localnici din comuna Pungeşti au fost amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei.

”Am căzut în cursa ONG-urilor”

”Şi atunci, ca şi acum, comuna Pungeşti a fost împărţită în trei: cei care cred că primarul i-a trădat, cei care îl susţin pe primar că au înţelegerile lor şi reprezentanţii unor organizaţii care au venit la Pungeşti nu ştiu dacă pentru apărarea intereselor noastre, cât mai degrabă pentru interesele lor. Am aflat de sentinţa de la Braşov şi mă bucur că nu i- s-a dat câştig de cauză unui individ care şi-a bătut joc de locuitorii comunei, însă victoria asta nu va şterge supărarea oamenilor care, acum în prag de sărbători sunt executaţi silit pentru amenzile din 2013. Cetăţenii din Pungeşti au căzut într-o cursă atunci. Ei nu aveau de gând să dărâme gardurile dar au fost încurajaţi”, afirmă Costică  Spiridon.

Cea mai vehementă voce locală, în perioada protestelor din 2013, Costică Spiridon, susţine că localnicii amendaţi pentru participarea la proteste şi dărmarea gardurilor au primit promisiuni din partea ONG-urilor că le vor fi plătite amenzile, pentru că majoritatea dintre ei nu are nicio sursă de venit,  însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Dincolo de această supărare, Spiridon este convins că localnicii vor ieşi în număr mare la vot atunci când se va organiza referendumul.

Pungeşti, polul protestelor antişist

Începând cu jumătate lunii octombrie 2013, când la Pungeşti au început să apară primele utilaje ale companiei Chevron, în zonă s-au mobilizat sute de oameni care au protestat zile în şir împotriva gazelor de şist. În apropierea perimetrului deţinut de Chevron, protestatarii au amenajat o tabără de rezistenţă. Concomitent cu acţiunile de la Pungeşti, care au culminat în decembrie 2013 cu distrugerea gardurilor care împrejmuiau perimetrul unde urma să fie amplasată sonda, au avut loc ample proteste antişist în marele oraşe ale ţării la care au poarticipat mii de oameni. 

image

La Pungeşti, au fost dislocate forţe impresionante de ordine, comuna Pungeşti fiind declarată zonă specială de siguranţă public, oricine tranzita comuna fiind legitimat. Protestatarii au acuzat jandarmii de abuz, acuzând că au fost agresaţi. După incidentele violente din decembrie 2013, odată cu impunerea restricţiilor de siguranţă, protestele au scăzut în intensitate.
În aprilie 2014, a fost ridicată sonda în perimetrul de la Pungeşti, iar o lună mai târziu, Chevron a anunţat demararea activităţii de explorare. În februarie 2015, compania americană a anunţat că renunţă la activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist din Polonia şi România, ale căror rezultate nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor iniţiale.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case

FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Cine sunt speculanţii revoltelor din Vaslui: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Cine şi cum a transformat vizita vasluienilor la exploatarea Chevron din Polonia într-o şuşanea mioritică

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite