Revoltă la o şcoală din Vaslui. Copii înghesuiţi să înveţe în două apartamente. „În 15-16 mp, 22 de copii şi bănci şi scaune?"
0Haos total şi părinţi revoltaţi la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Vaslui, unde elevii de la clasa pregătitoare au fost „repartizaţi” să înveţe, înghesuiţi, în două apartamente de două camere, în timp ce alţii au fost redistribuiţi într-o altă şcoală.
Pentru că unitatea de învăţământ se află în renovări de trei luni, dar nimeni nu ştie să spună când se vor termina lucrările, o parte dintre elevii Şcolii „Mihail Sadoveanu” au început noul an şcolar înghesuiţi în două apartamente de câte două camere. Părinţii elevilor care abia au intrat în clasa pregătitoare sunt disperaţi şi revoltaţi de situaţie, unii dintre ei ameninţând că-şi vor muta copii la alte şcoli, care asigură un spaţiu decent pentru cursuri.
De altfel, festivităţile de deschidere a anului școlar pentru majoritatea elevilor Școlii „Mihail Sadoveanu” au avut loc la... Școala Gimnazială „Constantin Motaș“. Excepţie au făcut chiar cele două clase pregătitoare, pentru care Primăria Vaslui a pus la dispoziţie un autobuz, care i-a dus la „şcoala” unde au fost repartizaţi. Părinţii nu ştiau nimic despre locul în care vor învăţă micuţii şi au rămas şocaţi atunci când aceştia au fost duşi la blocul 417 din Cartier şi înghesuiţi în două apartamente de două camere, unul la scara B și celălalt la scara D.
Primarul Vasluiului, Lucian Braniște, prezent la evenimente, a fost luat la întrebări de părinţii revoltaţi. În realitate, Primăria Vaslui nu poate face nimic, reprezentanții instituţiei declarând că nu este de competența lor. Cu toate acestea, edilul-şef a promis că va rezolva situaţia, fără să detalieze, însă, când şi în ce mod. „Cum rezolvați această situație?”, a fost el întrebat. „În două luni rezolv, nu ai încredere în mine?”, i-a răspuns el uni părinte care a insistat: „Păi, dă-mi în scris că rezolvi”. „Ce să-ți dau în scris, nu știi cine-s eu? Dacă am zis că rezolv, rezolv”, a fost replica finală a primarului.
„Nu se știa nimic concret despre ce se va întâmpla cu elevii care au trecut în clasa 0. Ni s-a spus să mai așteptăm o lună, că se va rezolva. Constructorul a zis că nu acceptă ca elevii să fie prezenți în școală în timpul lucrărilor pentru că nu își asumă riscul în caz de se întâmplă ceva, pe bună dreptate”, a declarat un părinte al cărui copil este în clasa pregătitoare.
Părinții sunt, însă, neîncrezători şi, în timp ce unii se gândesc să caute un spaţiu mai mare în care copiii să-şi poată desfăşura cursurile, alţii ameninţă că îşi vor muta copiii la alte şcoli.
„Părinții caută spațiu, pentru că ei nu au loc în apartament; dacă un copil de la geam vrea să iasă la baie, el nu poate, pentru că trebuie să se ridice toți copiii din bancă. Învățătoarea trebuie să stea în ușă ca să poată să predea. Cum poate ea să se plimbe printre copii, trebuie să îi ajute, să le arate, să le mai poarte mâna, cum să o facă? Este un spațiu foarte mic, insuficient pentru 22 de copii. Cei de la conducere nu vor să răspundă, nu spune nimeni absolut nimic. Dacă nu se rezolvă ceva cât mai repede, mă văd nevoit să îmi mut copilul la altă școală. Eu atât știu de la grupa în care este copilul meu, la cealaltă nu știu ce se întâmplă. Astăzi era un haos, nici măcar nu am putut să stau, am plecat”, a precizat acelaşi părinte pentru Vremea Nouă.
„Clasa 0.... O mare dezamăgire la început de an şcolar..."
Redăm mai jos mesajul postat pe Facebook de mămica unui şcolar din clasa pregătitoare.
„Clasa 0.... O mare dezamăgire la început de an şcolar... Sper să se găsească soluţii în curând, cum ne-au promis cei de la Primăria Vaslui şi Şcoala Zece Vaslui.
Pentru unii, începutul de an ar trebui să exprime emoţia aceea din prima zi, dar pentru mine, părinte al copilului de la clasa pregătitoare a Şcolii Nr 10 «Mihail Sadoveanu» , a însemnat stres, griji şi dezamăgire. Nu se poate ca într-un spaţiu cât o sufragerie de apartament să înghesui la propriu 22 de suflete şi un cadru didactic. Pe lângă faptul că nu au cum să se mişte sau să iasă la toaletă (fără a deranja alţi 4-5 copii ), d-na învăţătoare ar trebui să aibă spaţiu să meargă printre bănci pentru a le oferi suport.
Dar autorizaţie pentru că în acest spaţiu să stea la propriu că sardinele în cutie 22 de copii aveţi? Doamne fereşte, în caz de cutremur sau incendiu, v-aţi gândit, dragi angajaţi ai Primăriei Vaslui,care aţi oferit acest spaţiu şi aţi spus că îndeplineşte condiţiile pentru ca aceşti copii să înveţe în apartamentul de la parterul blocului 417? Sau trebuie să se întâmple o tragedie ca să căutăm după soluţii? Şi ce simplu este să dăm vina pe noul cadru didactic, că nu a ştiut să gestioneze bine spaţiul oferit. În 15-16 mp? 22 DE COPII şi bănci şi scaune? Voi vedeţi în poza cum stau, spate în spate? Suntem totuşi la şcoală.
Vin epidemiile, virozele respiratorii, Covid-ul, gripă. Cum respiră aceşti omuleţi 4 ore zilnic unii către alţii? Distanţe aceea de 1-1,5m între persoane nu se mai aplică?
Iar problema transportului încă există, chiar dacă mulţi părinţi nu au curajul să vorbească. Se vorbeşte în toate parcurile din cartier, părinţii nu ştiu cum să se împartă. Cum? Cei care şi-au înscris copilul la Şc 10, lângă locuinţă, să fie aproape de casă, acum trebuie să îi ducă la şcoli şi licee în tot oraşul. Suntem empatici, înţelegem, trebuia renovată, dar dacă tot s-a vorbit de asigurarea transportului, faceţi în aşa fel încât să îi ia de laŞc 10 şi să îi aducă la Şc 10, nu să stea părinţii cu sufletul la gură zilnic dacă a reuşit copilul lui să treacă în siguranţă trecerea de pietoni de la Textila sau Buium (sunt doar 2 exemple), unde nu sunt treceri de pietoni cu semafor. Ar trebui câte 1-2 transporturi în comun pentru fiecare şcoală unde au fost repartizaţi copiii. Noi i-am înscris la Şcoală 10! Vrem să ne mândrim cu ea!"