Reţete de ciorbe cu „buruieni”. Secretul bunicilor pentru un borş delicios făcut din lobodă, urzici sau ştevie
0
Verdeţurile de primăvară pot fi bază pentru o delicioasă ciorbă bogată în vitamine şi minerale. Banalele „buruieni” care cresc fără a fi plantate şi îngrijite pot sta la baza unor borşuri belicioase
„Adevărul” propune trei reţete clasice de ciorbe cu verdeţuri, aşa cum sunt prezentate în cartea de bucate a lui M. Sevastos, editată în 1956.
Borş de lobodă
Ingrediente: 5 legături de lobodă, 1 litru de apă, 2 ceşti de borş, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 2 cepe, sare, 50 grame de orez sau 2 cartofi, 125 grame unt sau ulei, mărar, pătrunjel, leuştean, 2-3 fire ceapă verde, 2 gălbenuşuri, 100 g smântână
Mod de preparare: Punem apă cu sar ela fiert. Curăţăm zarzavatul, îl spălăm şi îl dăm prin răzătoare, apoi îl punem în apa clocotită lăsându-l să fiarbă. Alegem loboda albă sau roşie după gust şi o tocăm. Separat se fierbe borşul cu ceapa. Când zarzavatul este aproape fiert adăugăm orezul sau cartofii tăiaţi cubuleţe. Luăm spuma d ela borş şi scoatem ceapa, apoi îl adăugăm în zeama de zarzavat. După ce au dat un clocot adăugăm loboda spălată şi tăiată, înăbuşită în unt încins, apoi lăsăm să dea în clocot. Se pune sare după gust.Când este gata adăugăm un cub de unt, amestecăm şi dăm oala deoparte de pe foc. Înainte de a fi servită ciorba la masă îl dregem cu smântâna amestecată bine cu gălbenuşuri. Presărăm mărar şi pătrunjel în farfurie. Codiţele fine de capă pot fi puse în farfurie înainte de a turna ciorba fierbinte, aşa va păstra gustul. Dacă folosim ulei la prepararea ciorbei, aceasta va putea fi servită şi rece.
Borş de ştevie
Ingrediente: 200 grame ştevie, 100 grame măcriş, un litru de apă sau supă de carne ori legume, 400-500 ml borş, o ceapă, 50 grame unt sau ulei, 30 grame orez, pătrunjel, leuştean, sare şi piper
Mod de preparare: Se pune untul într-o oală şi se căleşte ceapa tocată mărunt. Ştevia şi măcrişul vor fi opărite în apă şi după ce vor fi scurse şi tocate vor fi adăugate peste ceapa călită. Lăsăm pe foc şi amestecăm timo de 2-3 minute apoi adăugăm apa/supa fierbinte şi lăsăm să clocotească. Orezul spălat bine va fi adăugat în oală şi adăugăm sarea. După ce a fiert şi orezul adăugăm borşul clocotit. Trebuie gustat pentru a fi potrivit gustul. Cu două-trei minute înainte de a fi servită ciorba de ştevie adăugăm pătrunjelul şi leuşteanul tocat mărunt.
Borş de urzici
Ingrediente: 500 g urzici, 1 litru apă, 2 ceşti borş, 1 ceapă, 1 ardei gras, un vărf de cuţit de boia roţie (paprica), 40 g orez, seare, 1 lingură ulei, 1 lingură făină
Mod de preparare: Curăţăm urzicile şi le spălăm bine, apoi le punem într-o oală cu apă clocotită şi sare. În timp ce fierb pregătim rântaşul. Încingem uleiul într-o tigate, turnăm făina şi amestecăm până se închide puţin la culoare. Adăugăm apoi ceapa tocată şi presărăm boiaua. Stingem cu zeamă de urzici şi adăugăm sare, orez şi ardei gras. Când au fiert adăugăm borşul clocotit. Ciorba de urzici se serveşte cu mămăliguţă.
Citeşte şi:
Secretul minciunelelor moldoveneşti, gogoşile delicioase gătite ca pe vremea bunicii
Reţetă delicioasă de ketchup moldovenesc. Cum se prepară sosul picant şi bun de-ţi lingi degetele
Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă