Remediile naturiste şi sinuzita. Cum poţi scăpa de chinuitoarea boală, care poate fi uşor confundată cu alte afecţiuni -  sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala care dă chinuitoare dureri de cap poate fi tratată numai dacă e diagnosticată corect şi tratată corespunzător. Medicii spun că se fac multe confuzii când e vorba despre sinuzită.

Durerile de cap pot apărea din diferite cauze şi, de multe ori, sunt puse pe seama sinuzitei în mod eronat. Medicii spun că pentru a trata corespunzător această boală, pacientul trebuie să înţeleagă mai întâi ce este de fapt sinuzita.

Sinusurile sunt cavităţi din grosimea maxilarului şi osului frontal. Acestea comunică între ele şi sunt căptuşite cu o mucoasă asemănătoare celi din cavitatea nazală. Rolul sinusurilor este acela de a filtra aerul inspirat, de a-l încălzi şi umezi. Mai are şi rol de „cutie de rezonanţă” pentru sunetele produse de corzile vocale.

Sinuzita reprezintă inflamarea ţesuturilor şi poate fi cauzată de o infecţie bacteriană. În cazul infecţiilor microbiene sau virale, secreţiile sinusale nu mai sunt drenate şi prin acumularea lor la nivelul sinusurilor se creează condiţiile propice pentru dezvoltarea infecţiilor.. Colecţiile purulente la nivelul sinusurilor dau pacientului senzaţie de presiune la nivelul capului în special când se apleacă, durerile fiind chinuitoare.

Medicina modernă a dezvoltat tratamente pentru sinuzită şi în cazuri complicate se fac intervenţii chirurgicale endoscopice.

“Diagnosticul de sinuzită se pune după o investigaţie amănunţită. Se începe cu o anamneză prin care se poate constata o durere la nivelul ariilor de proiecţie a sinusurilor şi apariţia rinoreei, Se poate continua cu un examen clinic la ORL, iar apoi se poate solicita chiar şi examen endoscopic şi imagistic”, spune medicul primar specialist Mariana Covrig.

“De multe ori e confundat diagnosticul şi pacientul e convins că are această boală, deşi cauza durerilor de cap e cu totul alta. Nu există remedii naturiste pentru sinuzită. Am întălnit tot felul de ciudăţenii. Dacă diagnosticul de sinuzită e pus corect, vorbim mai întâi de tratament medicamentos, operaţie în cazuri complicate, şi, la final, putem vorbi despre remedii naturiste ca mijloc de prevenţie”, a precizat, pentru “Adevărul”, dr. Eugenia Afteni, medic specialist în Oto Rino Laringologie (ORL).

Sinuzita este de tip acut sau cronic (când sunt mai multe pusee acute). Sinuzitele mai sunt denumite şi după localizarea infectiei: sinuzite frontale, maxilare, sfenoidale si etmoidale. Sinuzita acută, tratată adecvat, se vindecă în decurs de trei săptămâni.

Cauzele îmbolnăvirii pot fi multiple:  răceli şi infecţii ale căilor respiratorii superioare, prezenţa polipilor nazali, deviaţia de sept, alergii şi abcesle dentare.

Medicii atrag atenţia că tratamentele naturiste nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos şi înainte de a testa pe propria piele remedii homeopate ar trebui consultat şi medicul curant.

5 sfaturi pentru bolnavii de sinuzită:
- Este important să fie evitat aerul foarte rece şi uscat
- Consumul de cantităţi mari de fluide este necesar pentru a dilua mucusul ce blochează sinusurile.
- Perna cu sare încălzită: într-un săculeţ de bumbac se pune sare care se încălzeşte în cuptor după aceea şi se aşază pe frunte până se răceşte, iar apoi se reîncălzeşte şi se repetă procedeul până când se observă o ameliorare.
- Inhalări cu sare: în doi litri de apă clocotită se pun patru linguri cu sare şi se fac inhalări cu aceşti aburi, timp de zece minute.
- Se stimulează imunitatea cu tinctură de Echinaceea sau/şi se beau zilnic două căni cu ceai de Echinaceea în care se adaugă ulei volatil de cimbru şi busuioc.

Citeşte şi:

Ce este sinuzita şi cum se deosebeşte de o simplă durere de cap - explicaţia medicilor specialişti
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite