Afecţiuni ORL frecvente în timpul verii: de ce apar, cum se manifestă şi cum pot fi prevenite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Otita, laringita, sinuzita şi faringita sunt afecţiuni ORL frecvente în timpul verii. FOTO: Arhivă
Otita, laringita, sinuzita şi faringita sunt afecţiuni ORL frecvente în timpul verii. FOTO: Arhivă

Toropeala de vară este adeseori alungată cu îngheţată şi băuturi cât mai reci cu putinţă, dar, deşi pe moment efectul este răcoritor, a doua zi pot apărea probleme precum tusea, durerile de cap, vocea răguşită şi inflamaţia gâtului.

Pentru a ne reface starea de sănătate în astfel de situaţii, este necesară prezentarea cât mai rapidă la un medic specialist în boli din sfera ORL-ului (otolaringologia – denumirea medical pentru urechi, nas şi gât).

Iată care sunt cele mai frecvente afecţiuni ORL specifice verii:

Otita externă

Otita externă este des întâlnită printre persoanele care frecventează ştrandurile.

Ea se manifestă prin durere destul de intensă, nu neapărat continuă, dar sub formă de junghi, cu agravare în timpul nopţii.



Ştii că ai aşa ceva nu doar pentru că te doare, ci şi pentru că îţi scade auzul, ai senzaţia că urechea îţi este înfundată şi chiar apar secreţiile purulente. E cauzată de infecţii şi de apa care intră în canalul urechii. În plus, e specifică zonelor unde există un climat cald, iar umiditatea este accentuată.

Relaţia sinuzite şi rinite – aparat de aer condiţionat

În ciuda stării de bine pe care ne-o oferă aparatul de aer condiţionat, el ne face rău. Cum anume? Simplu, neschimbând filtrul. Acesta este locul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Uitând să-l schimbăm regulat, microorganismele se instalează în el, iar de fiecare dată când îl pornim, inspirăm particule nocive.

Urmarea? Apare durerea de cap, care cedează foarte greu cu analgezice, secreţiile nazale sunt abundente, intervine uneori sângerarea nazală, se simte o oarecare usturime în interiorul căilor nazale etc.

Faringite şi laringite virale

Faringita virală e o infecţie instalată în partea superioară a gâtului, imediat în spatele limbii. Cel mai adesea, se manifestă prin durere în gât şi înroşire locală, dar la unii pacienţi intervin şi febra, strănutul şi rinoreea.
Apare din cauza expunerii la curent, popular spus, adică atunci când suntem supuşi direct acţiunii aerului rece şi foarte rece din locuinţă, iar afară sunt temperaturi ridicate. În cazul laringitei, disconfortul resimţit apare din pricina iritării corzilor vocale.

Sfaturi pentru prevenirea afecţiunilor verii

Pentru a nu te confrunta cu niciuna dintre afecţiunile enumerate mai sus, ţine cont de sfaturile următoare:

- schimbă regulat filtrul la aparatul de aer condiţionat. Astfel vei evita inclusiv apariţia şi dezvoltarea alergiilor;

- setează temperatura aparatului de aer condiţionat la o temperatură cu cel mult cinci grade mai mică decât cea de afară;
- nu consuma alimente şi băuturi foarte reci. Deşi ai impresia că te răcoreşti, nu e aşa. De fapt, în acele momente, corpul depune mai mult efort pentru a le „accepta”, eliberând o temperatură şi mai mare. În plus, rişti să te confrunţi cu una din afecţiunile menţionate mai sus;

- evită să stai în camere ale căror uşi şi ferestre sunt deschise în acelaşi timp;

- ca să te răcoreşti, stai la umbră, iar dimineaţa aeriseşte bine locuinţa, după care închide fereastra. Astfel, se va menţine o temperatură mai joasă în interior.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite