Răsturnare de situaţie în cazul interlopului condamnat cu suspendare după ce a violat o elevă într-o scară de bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavian Vidineac
Flavian Vidineac

Curtea de Apel Iaşi a desfiinţat sentinţa dispusă de Judecătoria Vaslui într-un dosar de viol care a revoltat opinia publică după ce inculpatul, un interlop local, a fost condamnat cu suspendare.

În octombrie 2019, Judecătoria Vaslui a hotărât condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a unui tânăr controversat din Vaslui, Flavian Vidineac, acuzat că a luat o elevă cu forţa de pe stradă şi a batjocorit-o în scara unui bloc. Decizia surprinzător de blândă a instanţei a fost contestată atât de către procurori, cât şi de victimă. 

După judecarea căii de atac, Curtea de Apel Iaşi a admis apelurile şi a casat sentinţa primei instanţei. După rejudecare, judecătorii ieşeni au decis condamnarea la şase ani de închisoare cu executare a inculpatului şi l-au obligat să achite victimei 12.000 de euro daune morale. Instanţa din Vaslui îl obligase pe Vidineac să achite victimei 7.500 de euro de daune morale.

Sentinţa Curţii de Apel Iaşi este definitivă. De altfel, mandatul de punere în executare a pedepsei a fost pus în aplicare de poliţiştii din Vaslui, Vidineac fiind încarcerat la Penitenciarul Vaslui.

Eleva luată cu forţa de pe stradă în timp ce vorbea cu mama ei la telefon

Agresiunea sexuală de care este acuzat Flavian Vidineac a avut loc pe 22 iulie 2018, pe cea mai circulată arteră a municipiului Vaslui, strada Ştefan cel Mare. În jurul orei 21.40, victima, o elevă de clasa a XI-a, se deplasa spre casă şi vorbea cu mama sa la telefon. La un moment dat, Vidineac s-a apropiat de ea, i-a smuls telefonul din mână şi, după ce a vorbit cu mama minorei, l-a băgat în buzunar.

Temându-se că ceva rău s-ar putea întâmpla, mama fetei, care era plecată la munte, a trimis mai multe mesaje pe telefonul fiicei sale, prin care îl avertiza pe agresor să-i restituie telefonul şi să o lase în pace pe fiica sa, căci altfel va anunţa poliţia.

Ulterior, Vidineac a apucat-o pe adolescentă de mâini şi a tras-o până în zona unui şanţ de beton aflat în spatele blocului 403, unde a forţat-o să stea în genunchi, a ameninţat-o şi a scuipat-o. In continuare a constrâns-o să-l urmeze până la intrarea în scara A, din spatele blocului 400, unde tânărul s-a dezbrăcat şi a forţat-o adolescenta să întreţină relaţii sexuale orale. Văzând că fata refuza, mai mult, plângea şi îl ruga să o lase în pace, tânărul a ridicat-o în picioare, a dezbrăcat-o şi a încercat să o violeze. Deşi speriată, adolescenta, a avut prezenţa de spirit şi i-a solicitat agresorului să meargă în alt loc să întreţină raporturi sexuale. Acesta a acceptat şi în timp ce îşi închidea pantalonii, profitând de neatenţia acestuia, adolescenta a reuşit să fugă.

Alte tinere au reclamat că ar fi fost victimele aceluiaşi agresor

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care au instrumentat această anchetă, au demontat punctual apărările lui Vidineac.

În primul rând, din declaraţiile persoanei vătămate, ale tatălui ei şi din procesele- verbale de redare a mesajelor tip text trimise de inculpat pe telefonul persoanei vătămate, reiese că, deşi Vidineac a încercat de mai multe ori să aibă o relaţie cu victima, aceasta l-a refuzat, motiv pentru care tânărul s-a simţit ofensat, ajungând să-i adreseze ameninţări acesteia.

”Din probele administrate reiese că inculpatul nu este la primul comportament de acest gen, mai multe fete contactând-o pe persoana vărămată, ulterior săvârşirii infracţiunii şi susţinând că şi ele au fost agresate fizic şi sexual de inculpat”, au invocat procurorii în actul de sesizare al instanţei.

Apărările lui Vidineac au fost contrazise nu doar de victimă, ci şi de declaraţiile martorilor cu care aceasta a intrat în contact imediat după săvârşirea faptei. Aceştia au declarat că fata era speriată, plângea şi le-a spus că a fost abuzată sexual de inculpat.

Mai mult, concluziile medico-legale au indicat leziunile specifice unei infracţiuni de tentativă de viol sau raport sexual prin constrângere fizică, leziuni pentru care victima a avut nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale.

”Din probe reiese că persoana vătămată, în vârstă de 17 ani, este elevă în clasa a XI-a, are rezultate bune la şcoală, are viaţă familială sănătoasă, având o relaţie strânsă cu părinţii săi, ambii având studii superioare şi profesii în instituţii publice din municipiul Vaslui şi, de asemenea, are o relaţie sentimentală de mai mult timp, neavând niciun motiv să se compromită şi să se supună unei situaţii atât de neplăcute, prin susţinerea într-un mod mincinos că ar fi fost victima unui abuz sexual”, au mai arătat procurori care au instrumentat acest caz. 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite