Protestul avocatului din Consiliul Local Vaslui, eliminat din comisia juridică „la ordinul unui condamnat liberal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Mancaş a venit la şedinţa de consiliu local purtând un tricou cu sloganul ”Fără penali în funcţii publice”
Ioan Mancaş a venit la şedinţa de consiliu local purtând un tricou cu sloganul ”Fără penali în funcţii publice”

Ioan Mancaş, consilier local din partea PSD în cadrul Consiliului Local Vaslui, a recurs la o formă de protest la şedinţa din 24 noiembrie. În urmă cu două săptămâni noua majoritate formată din PNL şi USR l-a exclus din comisia juridică, deşi este avocat de profesie, de altfel singurul consilier care profesează în domeniul juridic.

La două luni de la alegerile locale, municipiul Vaslui nu are încă aleşi cei doi viceprimari. Răfuielile politice din Consiliului Local (CL) Vaslui au transformat primele două şedinţe într-un spectacol care frizează ridicolul. 

În ziua de 24 noiembrie, noii consilieri locali s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a alege viceprimarii şi pentru a stabili componenţa comisiililor de specialitate. În şedinţa desfăşurată în urmă cu două săptămâni au fost adoptate hotărâri prin care s-au ales viceprimarii, respectiv membrii comisiei de specialitate. 

Mărul discordiei, încă de la prima şedinţă, l-a reprezentat componenţa comisiei juridice. PSD l-a propus pe avocatul Ioan Mancaş, singurul jurist practicant din CL, însă nominalizarea sa nu a fost acceptată de majoritatea PNL-USR-PLUS, care a votat în comisie un consilier ALDE. În urma verificărilor de legalitate efectuate de juriştii Instituţiei Prefectului, s-a stabilit că hotărârea votată de consilierii majoritari nu respectă Codul Administrativ, care prevede că ”nominalizarea membrilor fiecărei comisii se face de fiecare grup de consilieri”. 

Avocatul Ioan Mancaş a acuzat colegii din opoziţie că ”l-au executat” tocmai pentru că era singurul jurist din consiliu, majoritatea preferând o componenţă a comisiei fără niciun specialist în domeniu. Mai mult, consilierul PSD a afirmat că decizia de a nu fi votat în comisia juridică a fost dictată de liderul organizaţiei locale a PNL, Tudor Polak, care se afla în sală în momentul desfăşurării şedinţei şi superviza votarea. 

În semn de protest faţă de gestul colegilor din PNL şi USR-PLUS, consilierul PSD a reacţionat ieri după ce au fost aleşi din nou membrii comisiilor de specialitate din cadrul. Mancaş a fost propus iarăşi de către colegi pentru comisia juridică şi, de această dată, votat. 

După desemnarea membrilor în toate comisiile de specialitate, îmbrăcat cu un tricou, purtând sloganul ”Fără penali în funcţii publice”, Mancaş a solicitat colegilor din PSD să nominalizeze un alt coleg pentru comisia juridică, invocând că el nu poate face parte dintr-o comisie unde un condamnat penal impune consilierilor locali cum să voteze. Mancaş a făcut referire la liderul local PNL, Tudor Polak, care are în antecedente o condamnare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice (fiind reabilitat între timp). 

„Am fost eliminat din comisie, doar pentru ca aţi ascultat de ordinele lui Polak Tudor (secretar de stat în Ministerul Muncii şi candidat din partea PNL pentru un post de deputat n.r.). Polak, acest condamnat penal, a spus că nu vrea ca Mancaş să fie în comisie, de asta consilierii PNL-USR au stat cu capul plecat în faţa lui Polak. (...) Pentru colegii de la USR: v-au trimis cetăţenii în Consiliul local, pentru ca aţi strigat „Fără penali în funcţii publice”. Sunt perfect de acord şi eu cu asta, dar cum aţi ajuns să acceptaţi ordine de un condamnat penal, cum este Polak?”, şi-a întrebat consilierul PSD colegii din opoziţie, subliniind că sloganul ”Fără penali în funcţii publice” ar trebui să se aplice pentru oricine, indiferent de partid.

Ioan Mancaş a anunţat în plen că îşi va da demisia din Consiliul Local dacă liderul PNL Tudor Polak va continua să ocupe o funcţie publică şi după alegerile parlamentare. ”În semn de dezamăgire şi dezaprobare”, afirmă el. Mancaş a stabilit şi un termen în acest sens, luna martie, anul viitor. 

Pe lângă intervenţia consilierului PSD, disputele dintre cele două tabere ale CL Vaslui au continuat. Disputele au escaladat după ce cinci dintre consilierii locali de la PSD nu au putut fi prezenţi fizic în sala de şedinţă, fiind izolaţi la domiciliu. Deşi au fost prezenţi la şedinţă prin sistem online, aceştia nu şi-au putut exercita dreptul la vot. După un schimb de replici interminabil între consilierii PSD, respectiv PNL-USR-PLUS, s-a propus de către preşedintele de şedinţă Valentin Dragomir (PNL) votarea celor doi viceprimari doar de către consilierii locali prezenţi fizic în sala de şedinţă. În ciuda opoziţiei consilierilor aflaţi în faţa monitoarelor care acuzau că li se încalcă un drept fundamental.

Majoritatea PNL-USR-PLUS a decis supunerea la vot şi aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu două săptămâni, Lucian Branişte (PNL) şi Cătălin Mândru (USR-PLUS) au fost aleşi din nou ca viceprimari ai municipiului Vaslui. Prefectura Vaslui urmează să stabilească dacă alegerea celor doi viceprimari s-a realizat în acord cu prevederile Codului Administrativ. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Liberalii, în război total cu Dumitru Buzatu. Cer revocarea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Vaslui

Buzatu îi bate obrazul lui Ciolacu: Cred că s-a referit la tătucul Stalin. E bine ca la adresa liderilor noştri din trecut să ne exprimăm cu mai multă atenţie 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite