Mâinile murdare ale cofetarilor au îmbolnăvit 25 de persoane din Bârlad. Măsurile anunţate de autorităţi
0Autorităţile sanitare din Vaslui au anunţat finalizarea anchetei dispuse în cazul celor unităţi de patiserie din Bârlad, indicate ca fiind sursa îmbolnării a 25 de persoane, care au ajuns săptămâna trecută la spital. Concluziile inspectorilor arată că focarul de toxiinfecţie alimentară a fost provocat de nerespectarea condiţiilor de igienă de către personalul cofetăriilor.
Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a amendat cu 8.000 de lei o cofetărie din Bârlad şi cu 1.600 de lei un angajat al acesteia pentru neregulile constatate în urmacontroalelor desfăşurate după ce 25 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară în urma consumului de prăjituri contaminate.
Inspectorii sanitari au anunţat că în urma analizei în laboratorul de specialitate a celor 15 probe de sanitaţie prelevate, s-a constat prezenţa parazitului enterobacteriaceae în nouă cazuri.
De asemenea, din cele zece coproculturi, trei au ieşit pozitive la salmonella, grupa D.
”Ca şi neconformităţi constatate, s-au descoperit deficienţe de circuit, în senul că nu există vestiar şi toaletă pentru personalul cofetăriei, iar condiţiile de depozitare sunt necorespunzătoare în sensul că produsele finite sunt păstrate alături de materia primă. De asemenea, inspectorii au depistat faptul că nu se realizează o dezinfecţie corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaşte modul de utilizare a produselor biocide. Totodată, administratorul firmei nu a putut face dovada instruirii personalului cu privire la însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, au precizat reprezentanţii DSP Vaslui.
În cazul laboratorului de preparare a prăjiturilor, DSP a dispus amendarea cu 5.000 de lei a unităţii, ca persoană juridică şi cu 800 de lei un salariat al întreprinderii individuale respective.
”Ispectorii au constatat în vestiarul personalului că hainele de stradă sunt păstrate alături de echipamentul de protecţie. De asemenea, la toaleta personalului nu există săpun lichid şi antiseptic pentru dezinfecţia mâinilor, iar în unitate nu se realizează o dezinfecţie corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaşte modul de utilizare a produselor biocide. Nu în cele din urmă, s-a constatat că angajaţii unităţii nu au efectuat cursuri pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă”, a mai precizat directorul Mihaela Vlada.
În cazul laboratorului de preparare a prăjiturilor, din cele 12 teste de sanitaţie recoltate, trei au ieşit pozitive la enterobacteriaceae.